2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hol radikalizálódnak az iszlamisták?

Az utóbbi két évben 134 személyt toloncoltak ki Olaszországból szélsőséges iszlamista nézetek és terrorizmus pártolásának gyanújával - jelentette be Marco Minniti olasz belügyminiszter egy csütörtöki sajtókonferencián hangsúlyozva, hogy a radikalizálódás első számú eszköze az internet, fő helyszínét pedig az olasz börtönök jelentik.
2017. január 6. péntek 09:16 - HírExtra
  

A legutolsó terrorizmus pártolásával gyanúsított személyt csütörtökön utasították ki: egy 26 éves tunéziai állampolgárról van szó, aki 2011 óta Ravennában élt. Az olasz hatóságok a római repülőtéren tették fel egy hazájába tartó repülőre.

A férfire internetes kapcsolatai révén figyeltek fel, mivel egy Olaszországból 2015-ben Szíriába ment és itt harcoló honfitársával egy közösségi oldalon éltette a dzsihadista fegyvereseket. A két évvel ezelőtt Itáliában életbe lépett rendkívüli terrorizmus ellenes intézkedések értelmében, bármilyen terroristagyanús személy azonnali hatállyal kiutasítható.

Marco Minniti belügyminiszter elmondta, hogy valamivel több mint százra teszik azoknak az idegen harcosoknak a számát, akik eddig Olaszországból csatlakoztak az Iszlám Államhoz (IÁ), majd visszatértek Európába. Sokkal kevesebben vannak mint Németországban, Franciaországban vagy Belgiumban, Olaszország ugyanis mintegy 5-10 évvel "le van maradva" más európai országok mögött, mivel még nem tart a bevándorlók második vagy harmadik generációjánál - hangoztatta Paolo Gentiloni olasz kormányfő. Hozzátette, hogy hibás egyenlőségjelet vonni a migráció és a terrorizmus között, hangsúlyozta viszont, hogy jelenleg "maximális elővigyázatosságra" van szükség.

Internet és börtön


A belügyminisztérium az utóbbi négy hónapban az olaszországi radikalizálódásról és a szélsőséges iszlamista nézetek terjedéséről készített felmérést, amely szerint ezek elsősorban interneten és az olaszországi börtönökben terjednek. Az eredmények bemutatásán elhangzott, hogy az olaszországi mintegy 55 ezres börtönlakosságból közel 19 ezer a külföldiek száma, és közöttük 6000 a muzulmán.

Ezekből harminkilencen töltik büntetésüket nemzetközi terrorizmus vádjával, és további 172 muzulmán rabot tartanak megfigyelés alatt kiemelt biztonságú börtönökben (Rossano Calabro, Sassari, Nuoro). Utóbbiakat magánzárkában tartják éppen azért, nehogy szélsőséges nézeteket terjesszenek rabtársaik között. Kétszázhetvenkettő azoknak a volt raboknak a száma, akiket terrorizmusért ítéltek el, de már szabadok és nem hagyták el Olaszországot. Titkosszolgálati források szerint a decemberi berlini kamionos merénylettel gyanúsított Anis Amri is az olaszországi börtönökben eltöltött több mint három év alatt radikalizálódott.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió közölte az olaszországi börtönökben lehallgatott iszlamista rabok beszélgetéseit. Ezek szerint a rabok "hitetlen disznóknak" nevezik az olasz börtönőröket és elítélik a nyugati kultúrát. Az utóbbi években 18 olasz rab tért át a muzulmán hitre az olaszországi börtönökben, közöttük az olasz szervezett bűnözés tagjai is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását