2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gyurcsány Ferencnek semmi köze a Fortus-ügyhöz?

Jogászok elemzik, hogy az Index cikke kapcsán indítsanak-e peres eljárást, Gyurcsány Ferencnek ugyanis semmi köze a Fortus-ügyhöz, és az írás alkalmas arra, hogy alapot adjon újabb ellenzéki vádaskodásoknak, egy esetleges hazug, lejárató kampánynak - közö
2008. február 17. vasárnap 10:36 - Hírextra
Az Index arról írt, hogy egy békéscsabai vállalkozó a kilencvenes évek második felében összesen több milliárd forint értékben állított ki hamis számlákat olajkereskedő cégek, köztük a Fortus Rt. nevében. A cég 1995-ben alakult 45 százalékban a Gyurcsány Ferenc cégcsoportjába tartozó Altus Rt. tulajdonaként. Gyurcsány Ferencnek semmi köze a Fortus-ügyhöz, minden a céggel foglalkozó eddigi vizsgálat azt állapította meg, hogy a miniszterelnök tiszta - közölte a kormányszóvivői iroda.

Az elmúlt években több oknyomozó riport is foglalkozott a Fortus Rt. körüli hírekkel, amelyek rendre arra a következtetésre jutottak, hogy Gyurcsány Ferencnek semmi köze ezekhez - szögezték le.
A kormányszóvivői iroda véleménye szerint az internetes portál írása sem tartalmaz új elemet a kormányfővel kapcsolatban, arra azonban alkalmasnak látszik, hogy kabátlopási ügybe keverjék, és alapjául szolgáljon újabb ellenzéki vádaskodásoknak, egy esetleges hazug, lejárató kampánynak.

Nehéz lenne cáfolni azokat a vélekedéseket is, hogy az időzítés nem véletlen: a cikk hajnalban, egy nappal a miniszterelnök parlamenti beszéde előtt jelent meg a hírportálon, amely néhány nappal korábban nyilvánvalóan félrevezető információkat közölt a várható bejelentésekről - állítja a szóvivői iroda, utalva arra, hogy a portál szerint a miniszterelnök egy tízpontos adócsomagról beszél majd hétfőn a parlamentben.

Az Index vasárnap hajnalban megjelent írása szerint Milecz Zoltán békéscsabai vállalkozó azt állítja, hogy a legtöbb hamis számlát a Fortus Rt. nevében adta ki. Az Energol-ügy tárgyalásán kiderült: papíron, tehát az Energol könyvelésében fellelhető számlák tanúsága szerint több milliárd forint értékű olaj került tőle az Energolhoz. Ezek a számlák ugyanakkor a Fortus könyvelésében nem szerepeltek. A Fortus azt állította, hogy visszaéltek a nevével. Az APEH és a nyomozó hatóságok minden esetben alátámasztották a cég igazát.

Az internetes portál arról is írt, hogy Fortus Rt. 1995. szeptemberében alakult Szegeden, 55 százalékban a Magyar Villamosművek (MVM), 45 százalékban a Gyurcsány Ferenc cégcsoportjába tartozó Altus Rt. tulajdonaként.

Gyurcsány Ferenc felügyelő-bizottsági tag, és Jagiellowicz Györgyné, a cég első elnöke, aki most az Altus elnöke ugyanakkor, 1997. április 21-én távoztak a Fortustól, néhány nappal az Energol-ügy kipattanása előtt - olvasható az Index cikkében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását