2024. május 2. - Zsigmond

Elit egység vitte el az Arany Medvét

Minden előzetes várakozásra rácáfolva brazil film kapta az idei berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. A görög származású francia rendező, Costa-Gavras által vezetett nemzetközi zsűri a legjobb filmnek járó Arany Medvét a
2008. február 17. vasárnap 07:39 - Hírextra
A brazil José Padilha filmje Rio de Janeiróban játszódik, a kábítószer-maffia elleni könyörtelen harcot mutatja be. A film Brazíliában nagy vitát váltott ki elsősorban brutális jelenetei miatt.
A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a zsűri az amerikai Paul Thomas Andersonnak ítélte Vérző olaj (There will be Blood) című filmjéért. A dráma - amelyet nyolc Oscar-díjra jelöltek - egy nagyhatalmú olajmágnássá lett egykori ezüstbányász történetét meséli el, megdöbbentően ábrázolva az olaj, a hatalom és a végzet egybefonódását. A filmet az Arany Medve fő várományosának tartották, a zsűri azonban másképp döntött.

Ezüst Medvét kapott a legjobb női alakításért a brit Sally Hawkins, aki valósággal elvarázsolta a berlini nézőket a Mike Leigh által rendezett Happy-Go-Lucky (Könnyelmű) című könnyed komédiában nyújtott alakításával. A kritikusok szerint Hawkins - s a film - vidámmá tette a Berlinálét.

A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Medvét az iráni Reza Nadzsi kapta. A közép-keleti ország nemzetközi hírű színésze Madzsid Madzsidi iráni rendező a Verebek dala (The Song of Sparrow) című filmdrámájában egy munkanélküli családapát alakít.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét, a kínai új generáció egyik legtehetségesebb rendezője, Vang Hsziao-suaj (Wang Xiaoshuai) kapta a Bízunk a szeretetben (In Love We Trust) című filmjéért. A dráma egy rákbeteg gyermekéért küzdő édesanya harcát mutatja be.

A nemzetközi zsűri idén is adományozott különdíjat - szintén Ezüst Medvét -, ezúttal Errol Morrisnak az Előírt eljárás (Standard Operating Procedure) című filmjéért. Morris a hírhedt iraki börtönben, az Abu Graibban amerikai börtönőrök - köztük nők - által elkövetett jogsértéseket ecsetelte. Az amerikai rendező egyébként "Berlinale-történelmet" írt, a fesztivál csaknem hat évtizedes történetében először fordult elő, hogy egy dokumentumfilm bekerült hivatalos versenyprogramba.
A hagyományokhoz hűen a díjátadásra a szombat esti ünnepélyes záró rendezvényen került sor. Az Arany Medvét és az Ezüst Medvéket a Berlinale Palotában csaknem 2000 meghívott előtt Costa-Gavras mellett Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója adta át.

Az idei immár az 58. volt a Berlinálék történetében. A fesztivál rangját jelezte, hogy mintegy 5000 film "pályázott" a részvételre, s ezek közül - az előzsűrizés alapján - csaknem 400 került bemutatásra a 11 napos rendezvényen. Az Arany Medvéért 21 film vetélkedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását