2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sztárírók rajzai

Rajzoló írók a címe annak a kiállításnak, amely Lisszabonban a Belém Kulturális Központban látható november 2-ig.
2008. október 12. vasárnap 11:16 - Hírextra
A kiállítás feltárja az irodalom nagyjainak meglepő és titkos kettős életét. Látványos a seregszemle: Baudelaire, Flaubert, Verlaine, Musset, Rimbaud, Anatole France, Henry Miller, Günther Grass is ott van a 150 író között, akik két évszázadon hagytak rajta nyomaikat, a szürrealistáktól a beat-nemzedékig.

Rajzok, metszetek, kollázsok, akvarellek: a látogató megtudhatja, hogy Marcel Proust tintával szeretett rajzolni, Victor Hugo akvarelleket festett, André Breton kollázsokat készített, Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Jack Kerouac inkább olajjal dolgozott.

"A kulturális ipar az íróknak ezt az oldalát a jelentéktelen érdekességek kategóriájába sorolta. Victor Hugo tehetsége például gyakorlatilag teljesen ismeretlen maradt, holott számtalan rajzot, vázlatot készített élete során" - mondta az El País című spanyol napilapnak Jean-Jacques Lebel, a világhírű avantgárd művész, a kiállítás biztosa.

A kiállítás különböző archívumokban folytatott 25 évi kutatómunka eredménye. Így kerültek felszínre ritka gyöngyszemek. Például André Breton levele Théodore Frankel francia íróhoz, amelyet önarcképével egészített ki, vagy Günther Grass illusztrációi A rombuszhal című regényéhez, Henry Miller rajza a Tucson Daily Citizenben írt cikkéhez. A kutatás során derült ki az is, hogy Victor Hugo vízszintesen rajzolt, ahogy írni szokás és nem függőlegesen. Lebel szerint ez teljesen modern munkamódszer.

A kiállítás november 2. után Belgiumban, a Brüsszellhez tartozó Ixelles-ben lesz látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását