2024. április 20. - Tivadar

Pereskedik a kormányfő

Beperelt Matti Vanhanen finn kormányfő egy kiadóvállalatot, amely publikálta volt barátnőjének kettőjük szerelmi életét bemutató, pikáns szaunai jelenetektől sem mentes könyvét; a miniszterelnök szerint az iromány károkat okozott mind neki, mind a családj
2008. február 16. szombat 08:37 - Hírextra

Az ügy tárgyalását - amely az első a maga nemében a nyitottságára és egyenes beszédére büszke észak-európai országban - pénteken kezdte meg a helsinki körzeti bíróság. Vanhanen 1000 eurós kártérítést követel a kiadótól, de a szerzővel szemben nem támasztott pénzügyi követelést.

Az ügyészség azonban 50 ezer euró pénzbüntetés kiszabását kéri az Etukeno kiadóra, 7000 euró büntetést pedig Susan Ruusenenre, a szerzőre magánjellegű információk illegális terjesztéséből való haszonszerzés miatt. Mind a kiadó, mind a szerző ártatlannak vallja magát.

A nevét azóta Ruusunenre változtató Susan Kuronen A miniszterelnök menyasszonya című könyve tavaly februárban jelent meg. Eddig alig több mint 4000 példányt adtak el belőle. Az elbeszélés nagy részét a Ruusunen és egy női magazin által a legszexisebb finn férfivé választott, elvált kormányfő közötti szöveges üzenetek teszik ki.

Vanhanen nem kommentálta a könyvet, csupán annyit jegyzett meg, hogy az sérti a saját és a gyermekei érzelmeit, miután nyilvánossá vált a válása.

A finn média pénteki jelentése szerint a kormányfő a bíróságon elmondta, hogy nem kértek tőle engedélyt a könyv megjelentetésére. "Ha megkérdeznek, biztosan nem járulok hozzá" - mondta az Ilta-Sanomat című lap szerint Vanhanen.

A finn bulvársajtó részletesen beszámolt a kormányfő és Ruusunen kilenc hónapon át tartó románcáról, de sok finn szerint a könyv túllőtt a célon. Mintegy 50 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amelyben támogatásukról biztosították a két serdülőkorú gyermekét egyedül nevelő Vanhanent. Több könyvesbolt visszautasította a könyv forgalmazását.

Susan Ruusunen, aki a szakítás óta számos interjút adott és meztelenül is pózolt a fotósoknak, azt állítja, hogy a kormányfő tönkretette az életét. Könyvében részletesen beszámol románcukról, egészen az első internetes kapcsolatfelvételtől a kormányfő Helsinki egyik elővárosában lévő otthonában eltöltött szenvedélyes pillanatokig.

Az 52 éves Vanhanen 2005-ben, 20 évi házasság után vált el feleségétől, Merjától.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását