2024. május 2. - Zsigmond

Kigúnyolták a miniszterelnök orrát a jeltolmácsok?

A vezető thaiföldi kormánypárt több tagja is sérelmezte, hogy a jeltolmácsok az orruk megérintésével jelölik a február 6-án beiktatott új kormányfőt, Szamak Szundaravedzset, akinek nagy, meglehetősen ormótlan formájú orra sokakat egy jellegzetes helyi gyü
2008. február 16. szombat 13:57 - Hírextra
A thai jeltolmácsok már több mint egy évtizede az orruk megfogásával jelölik a volt bangkoki kormányzót, de ez senkinek sem tűnt fel az őt miniszterelnökké választó, január 28-i parlamenti ülésig, amelynek élő televíziós közvetítésében 300 alkalommal kényszerült az orrához nyúlni a jeltolmács.

A harcias, sőt durva stílusáról ismert 72 éves jobboldali politikusnak sokak szerint a rózsaalma-alakú orra a legszembeötlőbb arcvonása. A magyar szakirodalomban régebben malakkai jambózaként is emlegetett, a neve ellenére inkább körtére hasonlító gyűmölcs hűsítő a trópusi hőségben, de nem igazán előkelő és szép formájú.

A thaiföldi jeltomácsok hangsúlyozzák, hogy az orrukra mutogatással a legkevésbé sem kívánnak gúnyt űzni a kormányfőből, már régóta bevett gyakorlat, hogy legjellegzetesebb testi adottságaikkal, külső ismertetőjegyeikkel azonosítják a közéleti személyeket. Ha valakinek például széles a szemöldöke vagy nagy a füle, akkor azt ezzel jelölik - hangoztatják.

Az egyik párt alacsony termetű vezetőjét, Banharn Szilparcsát például úgy azonosítják a jeltolmácsok, hogy a vállukhoz emelik a kezüket. Az egyedül ellenzékben maradt párt, a demokraták vezetője, Abhiszit Veddzsadzsiva igazán nem veheti zokon a saját jelét, mert a jeltolmácsok az arcuk körül húzzák végig a kezüket, amivel a politikus szépnek tartott arcára utalnak, sokak szerint ugyanis a politikus fő külsődleges ismertetőjegye, hogy jóképű.
Míg a megbuktatott és száműzetésben élő volt miniszterelnököt, Thakszin Szinavatrát ellenfelei csak szögletesarcúként emlegetik, a jeltolmácsok felemelt karral, L-alakban szétnyitott hüvelyk- és mutatóujjukkal jelölik őt, a volt kormányfő egy jellegzetes kézmozdulatára utalva, feleségét pedig a tenyerük összeütésével, majd a férjére utaló jellel jelölik.

Csavalit Jongcsijudh volt kormányfőt a szemüvegére és a vastag tokájára való utalással szokták jelölni. Egy másik volt miniszterelnököt, Szurajud Csulanont tábornokot úgy azonosítottak, hogy katonai rangjára utalva tisztelgésre emelték a kezüket és megérintették az orrukat, utalva a tábornok orrán lévő anyajegyre.

A thaiföldi jeltolmácsok egyelőre nem tervezik a 72 éves miniszterelnök eddigi egyezményes jegyének elhagyását, de ha a kormánypárt korifeusai megmakacsolják magukat, elképzelhető, hogy kénytelenek lesznek rendkívüli kongresszust összehívni egy új megjelölés kiötlésére. Az új jel talán a főzőcskézésre utal majd, mert a változatos múltú politikus egy népszerű televíziós főzőműsor séfjeként is jól ismert.

A "botrány" kapcsán a thaiföldi lapok egészoldalas összeállításokat közöltek a vezető politikusok megnevezéséről a jelbeszédben. Az ügy rávilágított arra, hogy a thaiföldi tévék közül mindössze egyetlen csatorna alkalmaz jeltolmácsot a hírműsorokban. A süketnémák szervezetei felszólították a médiafelügyeletet, hogy tegyen kötelezővé jeltolmácsolást tartalmazó műsorokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását