2024. május 14. - Bonifác

Kiadták a drogbárót az USA-nak

Kiadták Christopher "Dudus" Coke drogbárót csütörtökön az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé állítják - jelentették be a jamaicai hatóságok. A világ egyik legveszélyesebb kábítószer-kereskedőjét kedden fogták el Kingston peremvárosában.
2010. június 25. péntek 08:12 - HírExtra
A csütörtökön lefolytatott kiadatási eljáráson nem emelt kifogást kiszolgáltatása ellen, mondván, családja, a nyugat-kingstoniak és mindenekelőtt Jamaica érdekeit szolgálná, ha távozna az Egyesült Államokba. Ügyvédje révén nyilatkozatot tett közzé, amelyben meggyőződését fejezte ki, hogy bebizonyosodik ártatlansága, és végül szabad emberként térhet vissza hazájába.

Az Egyesült Államok azért kérte Coke kiadatását Jamaicától, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene. A jamaicai hatóságok hónapokig halogatták a drogbáró elfogását, majd május végén nagyszabású hajtóvadászatot indítottak utána. A rendőrségi akcióban 73 ember vesztette életét, mivel a helyi lakosok a védelmére keltek. A drogbárót akkor nem sikerült elfogni.

Christopher "Dudus" Coke a retteget Shower Posse (Záporkülönítmény) nevű szervezet feje. A bandatagok a 80-as évek kokainháborúi idején több száz embert öltek meg úgy, hogy golyózáport zúdítottak rájuk.

A szervezet az amerikai vád szerint cracket - a kokain könnyebben elszívható, kristályos, darabos formáját - szállított az Egyesült Államokba, onnan pedig fegyvert importált a reggae hazájába. A hálózat kiterjedt Nagy-Britanniára is. Az amerikai külügyminisztérium szerint Coke kapcsolatban állt a jamaicai kormánypárttal. A férfi valóságos "keresztapa" volt Nyugat-Kingstonban. Az emberek hozzá fordultak élelmiszer- és iskolázási segélyért, és fegyverei árnyékában biztonságban érezték magukat. Jótevőjüket "elnöknek", "tábornoknak", vagy egyszerűen Dudusnak szólították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását