2024. május 2. - Zsigmond

Film nélkül is sikeresek voltunk a Berlinalén

Noha a Berlinale versenyprogramjában és különböző szekcióiban idén nem volt magyar film, rendkívül sikeresnek értékelte a magyar jelenlétet a szombaton záruló, idei nemzetközi berlini filmfesztiválon Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.
2008. február 16. szombat 15:26 - Hírextra
"Akár versenyfilmmel, akár anélkül, de mindenképp fontos volt, hogy a magyar szakma jelen legyen a német fővárosban" - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Vezér Éva, emlékeztetve arra, hogy a Berlinale esetében Európa és a világ talán második legtekintélyesebb fesztiváljáról van szó, "amely nem csupán fesztivál, hanem egyben óriási szakmai találkozási lehetőség".

Az igazgató emlékeztetett arra is, hogy az 58. Berlináléra közvetlenül a magyar filmszemle után került sor. A magyar filmszemlén sok külföldi vendég vett részt, a nemzetközi sajtó képviselői is nagy számban voltak jelen, s mindez elősegítette, hogy a berlini fesztivál keretében zajló filmvásáron már nagy volt az érdeklődés a magyar filmek iránt. A Magyar Filmunió standján folyamatos érdeklődtek a fesztiválok képviselői - jelentette ki Vezér Éva, aki annak a reménynek adott hangot, hogy ennek nyomán az elkövetkező időszakban több magyar fesztiválszereplésre kerülhet sor.

A Berlinale kiemelkedő magyar vonatkozású esemény volt Nagy Zsolt bemutatkozása az ifjú tehetségeket felvonultató Shooting Stars programban. A Zuhanórepülés című filmjével Európa legtehetségesebb színészei közé bekerült Nagy Zsolt Berlinben is kiválóan szerepelt, sokan felfigyeltek rá - hangsúlyozta az igazgató.

Vezér Éva üzleti szempontból is kiemelte a filmvásáron való szereplés jelentőségét. A vásáron bemutatták Tolnai Szabolcs koprodukcióban készült Fövenyóra című, Moldoványi Ferenc A másik bolygó című filmjét, a Shooting Stars keretében a Zuhanórepülést, valamint a gyermekeknek szóló, Egon és Dönci című animációs filmet.

Magyar producerek ugyancsak nagy számban vettek részt a berlini koprodukciós vásáron, amely egyfajta kapcsolatteremtő fórumot is jelentett.

Több fiatal magyar filmes vett részt a Talent Campus programjaiban, amely a Berlinale ugyancsak hagyományos és sikeres programja. A programban fiatal forgatókönyvírók, rendezők, színészek, operatőrök működnek közre, s célja az, hogy megismerkedjenek a filmkészítés különböző fortélyaival.

Vezér Éva kiemelte annak jelentőségét, hogy a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban a fesztiválhoz időzítve Cinema Total elnevezéssel magyar filmkiállítás nyílt. Megerősítette, hogy a Magyar Filmunió hosszú távú együttműködésre törekszik a Collegium Hungaricummal, a jövőben is közös programokat terveznek a berlini filmfesztiválok idejére.
A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója elmondta: felkérték arra, hogy vegyen részt az Europa Cinemas nevű szervezet szakértői bizottságában. A szervezet olyan európai, köztük magyar mozikat tömörít, amelyek nagy számban vetítenek európai filmeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását