2024. április 26. - Ervin

Új központ Székesfehérváron

Nanotechnológiai Innovációs Központ létrehozását tervezi Székesfehérváron, az Alba Innovációs Parkban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a város önkormányzata; a megállapodást csütörtökön írta alá az akadémia elnöke és a város polgármestere.
2008. február 15. péntek 07:26 - Hírextra

Az anyagtechnológiai tudásközpontot közösen hozza létre az MTA és Székesfehérvár. A három laboratóriumnak helyet adó ingatlant - egy volt gyalogsági laktanya raktárépületét - 200 millió forintos költséggel újítják fel. A kiadásokat fele-fele arányban finanszírozzák.

A leendő innovációs parkban várhatóan 2009-től három laboratórium szolgáltatásait vehetik majd igénybe kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz a vállalkozások - hangzott el a megállapodást ismertető sajtótájékoztatón.

Vizi E. Szilveszter elmondta, az MTA tavaly januárban határozta el, hogy szellemi tőkét telepít Székesfehérvárra, egyesítve ezzel a szellemi és a helyi gazdasági, valamint az európai uniós pályázatokon elnyerhető anyagi tőkét.

"A 21. század törvényszerűsége ugyanis az, ha szellemi tőke anyagi tőkével társul, abból extraprofit keletkezik" - hangsúlyozta az akadémia elnöke.

Hozzáfűzte: Magyarországnak nem az a célja, hogy "bedolgozó" legyen az Európai Unióban, hanem az, hogy minél magasabb legyen a magyar termékekben a hozzáadott szellemi érték.
Ennek megfelelően a székesfehérvári fejlesztés megvalósításával két érdek találkozott a közös cél elérése végett - hangsúlyozta az akadémia elnöke.

Elmondta, az MTA erősíteni kívánja a közép-dunántúli régió műszaki-tudományos életét, ezzel egyidejűleg növelni a teljes hazai tudományos kutatás hatékonyságát és annak regionális egyensúlyát.

Warvasovszky Tihamér polgármester hangsúlyozta: a város fejlődését alapvetően meghatározó együttműködésről van szó, az innovációs parkba korszerű anyagvizsgáló laborokat telepít az akadémia, s olyan kutatásokat végez, amelyekre igénye van a város és a régió gazdaságának.
Az együttműködéssel kapcsolatos szándéknyilatkozatot tavaly februárban írta alá a város és az akadémia. Májusban az MTA és három kutatóintézete megalakította az ALBAnano konzorciumot, augusztusban pedig megkezdte működését az ALBAnano Kft.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását