2024. május 4. - Mónika, Flórián

Új naprendszert fedeztek fel

A miénkhez hasonló, távoli naprendszert fedeztek fel tudósok amatőr csillagászok közreműködésével egy tanulmány szerint, amely a Science folyóirat csütörtöki számában jelent meg.
2008. február 15. péntek 07:30 - Hírextra

A megfigyelések során a Földtől mintegy 5000 fényévnyire lévő csillag körül keringő két bolygót fedeztek fel, amelyek a Naprendszer Jupiter és Szaturnusz bolygói kisebb változatának tűntek.

Napjainkig mindössze 25, több bolygóból álló naprendszert vettek lajstromba, és ez az első, amely hasonlít a miénkhez - mondta el a kutatás vezetője, Scott Gaudi, az Ohiói Egyetem munkatársa.

"Olyan, mint a mi Naprendszerünk kicsinyített mása" - fejtette ki a tudós a francia hírügynökségnek adott telefoninterjúban.

A két bolygót akkor fedezték fel, amikor a csillagjuk egy távolabbi csillag pályáján elhaladt. Ennek következtében - a két bolygó gravitációs mezője által visszatükrözve - nőtt a távoli csillag fényessége.

Gaudi és csapata a fényesség megváltozása - az úgynevezett gravitációs mikrolencsehatás - alapján kiszámította a két bolygó tömegét.

A jelenség azonban csak két hétig volt megfigyelhető, 2006 március végén-április elején. Scott Gaudi és kollégái a déli félteke amatőr csillagászainak segítségét kérték, hogy minél több adatot gyűjthessenek össze.

"Ez inkább koordinációs, mint technológiai kérdés volt" - fejtette ki Gaudi. - Sok amatőr csillagász használ kis távcsövet, amelyet az íróasztalán tart, de a hely sokkal fontosabb volt számunkra, mint a méret. A galaxis központja ugyanis csak a déli féltekéről látható - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. február 16. 08:47
Száz év
Album: "...elmondom hát mindenkinek..."
Szerző(k): Móricz Mihály - Bródy János
Jöjj, szép leány, bátor legény
induljunk el egységesen
Kézben a kéz, vállhoz a váll
ellen nem állhat senki sem

Mars alkirály kastélya áll
Él még a gaz hódító
Ki Mars alkirály kedvében jár
mind gyáva és áruló
Száz éve már így szól a dal
Száz éve szól szüntelen
Száz éve már úton vagyok
Száz éve már ismerem

Jöjj, szép leány, bátor legény
nézzük, ki áll fel ellenünk
Vár ránk az út, jöjj hát velünk
egységesen csak győzhetünk

Mars alkirály kastélya áll

Jöjj, szép leány, bátor fiú
induljunk hát újra el
Don Caló
2008. február 16. 07:10
MMR, Lendva, 2008.02.16.szo. 06,39 ó.

A kézmosás hatékonyabb, mint a gyógyszer
2007. december 5. 12:37


MNO
Egy angol tanulmány szerint a levegőben terjedő vírusok – így az influenza – ellen hatékonyabb védelmet ad a kézmosás, mint a gyógyszer.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője elmondta, nyolc európai országban kimutattak ugyan már influenzavírust, de járvány sehol nincs. A magyarok még ellenállnak.

– Az elmúlt hét alatt közel 6 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Magyarországon két esetben sikerült kimutatni influenza A-vírust, de egymással ez a két eset sem összefüggő.
Don Caló
2008. február 16. 06:32
MMR, Lendva, "Forrásvadászat" "Google to fund" 2008.02.16. szo. 06,20 ó.
Több lapon e hír, itt van hsz. jegyzésnek is hely...


"Új naprendszert fedeztek fel amatőr csillagászok közreműködésével

A miénkhez hasonló, távoli naprendszert fedeztek fel tudósok amatőr csillagászok közreműködésével egy tanulmány szerint, amely a Science folyóirat csütörtöki számában jelent meg. A megfigyelések során a Földtől mintegy 5000 fényévnyire lévő csillag körül keringő két bolygót fedeztek fel, amelyek a Naprendszer Jupiter és Szaturnusz bolygói kisebb változatának tűntek. Napjainkig mindössze 25, több bolygóból álló naprendszert vettek lajstromba, és ez az első, amely hasonlít a miénkhez - mondta el a kutatás vezetője, Scott Gaudi, az Ohiói Egyetem munkatársa.
MTI"

Valóban, "SoXor az orrunkig sem látunk".... :-(
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását