2024. május 2. - Zsigmond

Vírusos a Google

Valószínűleg senki nem lepődik meg azon, ha azt mondjuk, az internetnek nagy hatalma van. Az viszont meglepőbb lehet, hogy mi mindenre lehet ezt a hatalmat használni. A legújabb, hogy vírusokat keresnek vele. És mivel itt a tél, éppen az influenzát kerget
2008. november 23. vasárnap 08:59 - Molnár Miklós
A Google Flu Trends az internetmogul legújabb terméke. A héten bemutatott találmány a cég kereső rendszerét használja. Egyelőre sajnos még csak Amerikában működik. Mi, európai aggódók nem láthatjuk, hogy mi folyik a közvetlen környezetünkben.

Pszichológia

Influenza 1.
Az influenza egy fertőző betegség, amely madarakat, és emlősöket fertőz és egy Orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus okozza. Általában az influenzát fertőzött emlősök terjesztik levegő útján, (köhögés és tüsszentés során vírust tartalmazó aeroszolt képezve) és fertőzött madarak ürüléke által.
A Google szakértői megállapították, hogy az influenza jelenléte jelentős mértékben megnöveli az interneten véghez vitt érdeklődést a betegséggel kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy a keresés gyakorisága szoros kapcsolatban van az influenzás tünetektől szenvedő betegek száma között.

A Google hivatalos blogja szerint a program célja, hogy meg tudják becsülni, hányan szenvednek influenzaszerű megbetegedésben.

Az óriáscég megosztja eredményeit az atlantai Járványügyi és Betegségellenőrzési Központtal (CDC) is, amely egy saját rendszerrel is rendelkezik az influenza követésére. A Google szerint a hagyományos figyelő rendszernek több hétig tart összesíteni az adatokat, míg az ő megoldásuk sokkal gyorsabban dolgozik, így percerekész információkat nyújt. Az előzetes felmérések alapján a CDC adatai, és a Flu Trends mérései nagyrészt megegyeznek.

A blogon lefutva a kötelező felelősségelvonási köröket azt is lerják, hogy a progam még csak kísérleti stádiumban van. Meglátják, hogy beválik-e, illetve miben kell változtatni, és a jövőt nézve más betegségek követésére is ki kívánják terjeszteni a vállakozást.

A szakemberek nagy örömmel fogadták a fejlesztést. Úgy gondolják, hogy a járványkitörés időbeni észlelése csökkentheti a megfertőződő betegek számát. Véleményük szerint a naprakész becslések segíthetik a tisztiorvosok és az egészségügyi szakemberek dolgát a szezonális járványok vagy adott esetben egy világjárvány esetén.

Helyzetjelentés

Influenza 2.
A fertőzés akkor alakul ki, ha érintkezik ezekkel a testfolyadékokkal vagy szennyezett felületekkel. Az influenzavírusok 0 °C-on több mint 30 napig, emberi testhőmérsékleten kb. egy hétig és nagyon alacsony hőmérsékleteken határozatlan ideig maradnak fertőzőképesek.
Az Amerikai Egyesült Államok ötven tagállamában követhetjük nyomon a betegség terjedését. Összehasonlításként egy diagrammon láthatjuk az idei év influenza-termését, illetve az elmúlt évek produkálását. Eddig idén egyértelműen a hagyományt követjük, leszámítva az augusztus hónapot. A nyár végén úgy néz ki, kicsit többen riadtak meg a tél gondolatátáól, mint korábban. A grafikon szerint réges-régen pont december elején volt egy hatalmas megugrás a keresések számában. Akkor az egyébkénti átlag többszörösét mutatták az értékek.

A grafikonon különböző intenzitás-kategóriákat láthatunk, a miminálistól az intenzívig. Jelenleg "alacsony" fokozatnál tartunk, még nincs járvány. Ez persze csak az átlag. Hét államban már közepes intenzitáson működik a fenevad. Tehát, ha Új-Mexikó, Tenesse, Mississippi, Alabama, Gerogia, Virgina, vagy Maryland felé vennék az irányt, akkor érdemes jól telepumpálni magukat vitaminokkal, mielőtt elindulnak. Vagy oltást kérni a hivatalos szerveknél. Ja, azt már nem lehet, hiszen elfogyott...

A hivatalos oldalon leírják, hogy miként működik a vizsgálat, és két grafikonnal is bizonyítják, hogy a Google és a CDC adatai erősen egybevágnak. E szerint 2004-ben borzasztó magas volt a megbetegedések száma. A Google adatai szerint nagyjából kétszer olyan magas, mint például 2005-ben, vagy 2006-ban. Ehhez képest a CDC mérései alapján csak másfélszer akkora volt a járvány négy évvel ezelőtt, mint az átlag.

Itthon

A szakértők idén veszélyesebb influenzával, így nagyobb számú megbetegedéssel számolnak, mint korábban. Azt mondják, nem azért lesz veszélyesebb, mert fertőzőképesebb, illetve ártalmasabb, hanem azért, mert új típusról van szó,s még nincs az emberekt szervezetében ellenszer rá. Ezeket az előrejelzéseket érdemes komolyan venni. 2003 környékén is bejött, amikor az A-típusos tüdőgyulladás volt a porondon.

Megelőzés gyanánt még annyit, hogy vitamin, vitamin, vitamin, aztán meg összekulcsolt kéz, vagy egy hét betegszabi és néhány átszenvedett éjszaka.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását