2024. április 28. - Valéria

Tovább omlik a fal

Megállíthatatlan a Duna fölé tornyosuló löszfal omlása, már csaknem 500 méteres szakaszon fenyeget leszakadással - hangsúlyozta Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke pénteken a Dunaszekcsőn tartott sajtótájékoztatón.
2008. február 15. péntek 14:51 - Hírextra
A közgyűlési elnök az MTI-nek elmondta, újabb huszonnégy terület, rajta tizenegy épület került veszélybe. A Dunába omlott lösz által kialakított sziget egyelőre nem veszélyezteti a hajóforgalmat.
Kitért arra is, hogy a műszeres mérések elvégzéséhez szükséges négymillió forintot a megye vis maior keretéből teremtik elő. A település vízellátása jelenleg nincs veszélyben, ám a Dél-dunántúli Regionális Vízművek veszélyeztetett helyen lévő víztárolóját hamarosan új helyen építik meg.
Faller János, Dunaszekcső polgármestere mindehhez a következőket tette hozzá: az elmúlt napokban észak felé továbbhúzódott a löszfal törésvonala, így jelenleg már 460 méter hosszú a repedés. A polgármester elmondása szerint a most megindult partszakasz nagyjából 30 méter magas. Eddig 15 métert csúszott lefelé az a 750.000 tonnás földdarab, amely a folyó fölé tornyosuló löszfalról szakadt le, s amely a Dunából kiemelt egy kőszigetet.

Faller János beszámolt arról, hogy a veszélyes részeket kerítéssel lezárták, s fokozottan őrzik. A repedt, csúszásnak indult löszfal nem fenyeget lakott területet. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, a katasztrófavédelmi szakembereken és a geológusokon kívül senkit sem enged az érintett partszakasz közelébe.

Kraft János, a Pécsi Bányakapitányság geológusa annak a véleményének adott hangot, hogy az újabb repedéssel megduplázódott a mozgásban lévő földterület nagysága, amely eléri az egymillió köbmétert. Szerinte további omlások várhatók, ugyanis a repedések miatt vannak még megindult, lógó földtömbök, amelyek várhatóan az ártérbe gurulnak le, s nem a mederbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását