2024. május 9. - Gergely

Peskó Zoltánt szeretnék zeneigazgatónak

A pécsi Pannon Filharmonikusok azt szeretnék, ha Peskó Zoltán karmestert kérnék fel az együttes szeptemberben megüresedett zeneigazgatói posztjának betöltésére - közölte a zenekar kommunikációs menedzsere szerdán az MTI-vel. Peskó Zoltán az MTI-nek megerősítette: vállalja a feladatot.
2009. október 7. szerda 18:20 - HírExtra
Graf Orsolya tájékoztatása szerint a Pannon Filharmonikusok Művészeti Tanácsa kedden este ellenszavazat nélkül, egyhangúlag támogatta Horváth Zsolt igazgató javaslatát, és egyben kérte a zenekar és a város vezetőit, hogy a megüresedett zeneigazgatói és vezető karmesteri feladatok betöltésére Peskó Zoltán 1964 óta Svájcban élő magyar karmestert kérjék fel.

"A zenekar igazgatója tolmácsolta Páva Zsolt polgármester szándékát, mely szerint a város vezetése tiszteletben tartja és elfogadja a zenekar vezetésének és művészeinek véleményét" - olvasható a közleményben.

Peskó Zoltán az MTI-nek megerősítette: megkeresték a zenekartól és vállalja a feladatot. Megjegyezte: többször hallotta a zenekart, legutóbb Kocsis Zoltán vezényletével Bartók Concertóját játszották, és virtuóz teljesítményük indította arra, hogy elvállalja a posztot.
Hozzátette: az egyhangú támogatást, továbbá azt, hogy a város szabad kezet adott a vezető karmesteri poszt betöltésében, igen megtisztelőnek tartja.

Fél évszázada "rohangál" a világban - jegyezte meg Peskó Zoltán, aki legutóbb például Velencében Kurtág György életműdíjának átadásakor vezényelte hatalmas sikerrel a RAI Torino Szimfonikus Zenekarát, közben a Magyar Állami Operaházban több Figaro házassága előadást is dirigált. Úgy látja, ha átrendezi naptárát, a teljes szezont meg tudja csinálni a Pannon Filharmonikusokkal. A következő - súlypontjával a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program reprezentatív eseményei közé sorolt - programban pedig sokat segíthet.

A Pannon Filharmonikusok korábbi zeneigazgatója, Hamar Zsolt szakmai okokból szeptember elején nyújtotta be - azonnali hatállyal - lemondását.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést. 1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya, majd a Deutsche Staatsoper karmestere volt. Peskó Zoltán 1970-ben debütált a milánói Scalában, majd 1974-től a bolognai Teatro Comunale, 1976-ban és 1977-ben a velencei Teatro La Fenice, utána pedig 1983-ig a milánói RAI zenekarának dirigenseként dolgozott. Operakarmesterként és a kortárszene avatott tolmácsolójaként szerzett érdemeket, 1984-től szabadfoglalkozású művész. 2007-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását