2024. május 3. - Tímea, Irma

Fidesz: Nem születtek meg a szerződések

A Fidesz szerint annak ellenére, hogy Bajnai Gordon már újabb EU-támogatásokról beszél, eddig a tavaly ilyenkor tett bejelentés nyomán sem született még egyetlen támogatási szerződés sem.
2008. február 15. péntek 18:11 - Hírextra

Bár egy újabb bejelentést hallhattunk, "még a tavaly ilyenkor útra kelt szellemek sem testesültek meg. Ugyanezen témában, ugyanezen címen kiírt körülbelül 30 milliárdnyi pályázati forrásból (...) egyetlen egy támogatási szerződés sem született. Az elbírálások megtörténtek, támogatási szerződés nem köttetett" - fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a megszorításokkal csaknem 600 milliárd forintot vont ki a kormány a gazdaságból. Ezt azt jelenti, hogy ha minden évben 30 milliárd forint körüli összegben írják ki a pályázatokat, akkor a hétéves EU költségvetési ciklusban 210 milliárd forintnyi összegben jelennek meg pályázatok - fűzte hozzá.

"Vagyis hét év alatt kevesebb pályázatot fognak kiírni, mondjuk a harmadrészét, mint amennyit (...) a megszorításokkal kivontak (a gazdaságból). Ezt hívják gazdaságfejlesztésnek Gyurcsány-kormány módra" - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, gazdaságfejlesztésről nem lehet beszélni, hiszen a 2007-es év is úgy telt el, hogy nem történtek lépések a gazdaság fejlesztése érdekében.

Pelczné Gáll Ildikó szerint az EU-pályázatok eredményessége a gazdaságban tükröződik; a GDP egyszázalékos növekedése önmagáért beszél.

A hátrányos helyzetű térségekről szólva azt mondta: a legrosszabb helyzetben lévő térségeknek korábban meghirdetett, úgynevezett zászlóshajó-program mindeddig eredménytelen maradt, sőt még rosszabb lett a helyzetük. Várhatóan ez a pályázat sem segít ezeknek térségeknek, az értékelés módja miatt - fűzte hozzá.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter pénteken, a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: idén az első körben meghirdetett európai uniós pályázati kiírások összesen mintegy 31 milliárd forint támogatás elnyerésére adnak lehetőséget a vállalkozások számára.

A 31 milliárd forintnyi elnyerhető támogatás elsődleges célja az, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára elérhetővé tegye a magasabb hozzáadott értékű tevékenységeket segítő beruházásokat - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a pályázatok alapján a leghátrányosabb kistérségekben megvalósuló beruházások hozzájárulnak a térségek felzárkóztatásához, a foglalkoztatás bővítéséhez.

A 33 kiemelten hátrányos helyzetű kistérség vállalkozásai számára az idén hozzávetőleg ötmilliárd forint válik elérhetővé az uniós pályázatok alapján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását