2024. április 29. - Péter

Hangszercsodákat hallhatunk

Újra megszólal! címmel különleges és látványos régi hangszerekkel koncertet szerkesztett és vezet Mandel Róbert előadóművész, a Mandel Quartet alapítója, a régi zene népszerűsítője hétfőn, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.
2008. február 15. péntek 21:36 - Hírextra

A 18. és a 19. század legkülönfélébb hangszereit gyűjtötték össze a koncertre Magyarországról és külföldről, hogy meghívott előadók megszólaltathassák őket, mégpedig olyan darabokkal, amelyeket ezekre a hangszerekre komponáltak korabeli szerzők - mondta el az MTI-nek Mandel Róbert.
Az egyik hangszerkülönlegesség a lantcsembaló, amely Johann Sebastian Bach találmánya, az ő zenei ötlete alapján építették meg. A hangszer a lant és a csembaló házasságából született, a teste mahagónifacsíkokból összerakott, két ember nagyságú lant, fektetve billentyűk vannak rajta, s ha megszólal, 5-6 lant hangzását adja.

A világ múzeumaiban egy sem lelhető fel a lantcsembalóból, de egy magyar hangszerkészítő mester, a Velencén élő Romanek Tihamér megcsinálta, és kölcsön adja a koncertre. Az esten Kovács Margit Melinda, Münchenben élő csembalóművész fog játszani rajta Bach műveket.

Az 1700-as évek végéről származik az üvegharmonika, amelynek tengelye fölfelé szélesedik, mint a gíroszsütő állvány, s a rajta levő üvegcsíkokat benedvesített ujjakkal szólaltatták meg. A hangszert Benjamin Franklin találta föl csakúgy, mint a villámhárítót.

Wolfgang Amadeus Mozart és apja, Leopold, de Beethoven és Berlioz is komponált műveket az üvegharmonikára. Christa Schönfeldinger bécsi hegedűművésznő megtanult játszani a régi hangszeren, sok lemezfelvétele is van, s most először fog fellépni Budapesten, Mozart üvegharmonikára komponált műveit szólaltatja meg.

A dorombot mindenki magyar népi hangszernek tartja, holott Kelet-Ázsiából érkezett a selyemúton az Alpok lábához és Molln osztrák városka lakossága ma is dorombkészítéssel foglalkozik - mondta Mandel Róbert.

Hozzátette, hogy a kecskeméti Szilágyi Zsolt a világ egyik legjobb és legkeresettebb dorombkészítője lett, s az ő hangszerén fog játszani az esten Kállay Gábor, mégpedig Georg Albrechtsberger korabeli szerző műveit szólaltatja meg, s föllép vele a Savaria Barokk Ensemble.

Mandel Róbert a szöghegedűből csal ki hangokat, s ahogy elmondta, a hangszer egy félkör alaprajzú test, félkörívben különböző hosszúságú fémszögek állnak ki belőle. A hangszer fátyolos üveghangot ad, amikor vonóval megszólaltatja a művész.

Érdekes hangszer a táncmesterhegedű, a pochette, amely mindössze 30 centiméter hosszú és 6-8 centiméter vastag, s egyszerűen zsebre vágható, erre utal francia neve, amely zsebecskét jelent. Ráadásul hétfőn, a koncerten egy két méter magas művész, Kállay Gábor szólaltatja meg, egy pochette-re írt Leopold Mozart-művet, a Szánkózás címűt adja elő.

A Fesztivál Színházban Mandel Róbert röviden beszél a hangszerekről, az éppen aktuális zeneszerszámot a háttérben vetítik és meglepetés is lesz az esten, de hogy mi, azt nem árulta el a művész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását