2024. május 5. - Györgyi

Romy Schneider a filmvásznon

Életre kel az osztrákok tragikus sorsú, mindmáig rajongásig szeretett és nagy becsben tartott sztárja, Romy Schneider - legalábbis a filmvásznon. A negyvenhárom éves korában, 1982-ben elhunyt, világhírű filmszínésznő életéről, aki a néhai Erzsébet császá
2008. február 14. csütörtök 11:55 - Hírextra
Az alkotást a 2009-es cannes-i filmfesztiválon kívánják bemutatni, ősszel pedig már a mozikban is látható lesz. A film producere Raymond Danon, rendezője Josef Rusnak (A 13. emelet). A forgatás költségeit 23 millió euróra (mintegy 6 milliárd forintosra) becsülik.

Lapértesülés szerint csaknem egy éven át folytak a latolgatások és a tárgyalások arról, hogy ki személyesítse meg az istennőként csodált, rendkívül népszerű Romyt. Állítólag a filmszínésznő lánya, Sarah Biasini visszautasította a felkérést. Jodie Foster túl öregnek érezte magát a szerephez. Eva Green, a Casino Royale "Bond-lányának" neve is szóba került. Végül a választás a nemzetközileg kevésbé ismert, 28 éves Yvonne Catterfeld német színész- és énekesnőre esett. Azt mondják róla, hogy megszólalásig hasonlít a sztárra: ugyanazok az érzéki ajkak és elbűvölő arcvonások, ugyanaz a lágy mosoly és álmodozó tekintet.

Amikor Daniel Biasini, Romy egykori férje végignézte a vele készült próbafelvételt, először azt hitte, hogy rosszul lát. "Egész egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. Lúdbőrös lett a hátam, annyira hasonlít rá" - szakadt ki belőle.

Az imádott filmszínésznő Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven színészcsaládba született Bécsben, 1938. szeptember 23-án. Tizenöt évesen, 1953-ban debütált az Amikor a fehér orgona virágzik című filmben. Első igazán nagy szerepe az 1955-ben bemutatott, Ernst Marischka rendezte Sissi volt: a film meghozta számára a világhírt. Két további alkotásban is megszemélyesítette a szép bajor hercegnőt, aki Ferenc József oldalán Ausztria császárnője, majd a kiegyezés után Magyarország királynéja lett (Az ifjú császárné, Sorsdöntő évek).

1958-ban, a Christine című forgatása alatt szeretett bele a jóképű francia filmszínészbe, Alain Delonba. Párizsba költözött, ahol eljegyezték egymást. Döntése fordulópontot hozott mind a magánéletében, mind szakmai pályafutásában. Franciaországban megismerkedett Luchino Visconti olasz rendezővel, akinek később több filmes szerepét is köszönhette.

Élete meglehetősen viharosan alakult. 1963-ban felbontotta eljegyzését Delonnal, három évvel később hozzáment Harry Meyen német rendező-színészhez. Született egy fiuk, David Christopher Meyen. 1975-ben azonban elváltak, és Romy még ugyanabban az évben összeházasodott Daniel Biasinivel. 1981-ben tőle is elvált. Lányuk, Sarah Biasini ugyancsak színésznő.

1981-ben váratlanul meghalt a fia, David. Megpróbált átmászni mostohaapja szüleinek vaskerítésén, de beleakadt a hegyes, dárdaszerű rudakba, és súlyosan megsérült. Mire kiértek a mentők és a kórházba vitték, már túl sok vért vesztett, nem lehetett megmenteni az életét.

Romy Schneidert nagyon mélyen érintette a tragédia, soha tudta feldolgozni fia halálát. Sokat ivott. 1982. május 29-én holtan találták párizsi lakásában. Először azt feltételezték, hogy öngyilkosságot követett el alkohol-túladagolással és altatótablettákkal. A vizsgálat azonban kiderítette, hogy szívelégtelenségben halt meg.

Több mint negyven filmben szerepelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását