2024. május 16. - Mózes, Botond

Több pénz kell a fákra

Még mindig nincs elég pénz, cukor és építési anyag a miskolci ősfák megmentéséhez. Négyszer annyi adományra lenne szükség, mint amennyit eddig kapott a több millió éves fákkal foglalkozó múzeum, így a tervezett tároló építését még nem tudták elkezdeni.
2007. szeptember 30. vasárnap 22:02 - Hírextra
Ha minden meglenne hozzá, egy hónap alatt elkészülne. Az intézmény igazgatója reméli, hogy a tél beállta előtt sikerül fedett helyre vinni a 4 mocsári ciprust, mert egy keményebb fagy kárt tehet bennük.

A 8-10 millió éves mocsári ciprusokra júliusban bukkantak Borsod megyében. A 2-3 méter széles és egykoron 70 méter magas fák maradványait a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányájában, meddőtakarítás közben találták meg 60 méterrel a föld alatt. A leletek egy részét Ipolytarnócra vitték kiállítani, a négy legjobb állapotban lévő pedig a miskolci Herman Ottó Múzeumba került tudományos vizsgálatra. Ott a szakemberek arra készülnek, hogy cukros oldatban fogják áztatni a fákat egy-másfél évig, hogy megerősítsék szerkezetüket. Ehhez 40 tonna cukor kell és négy rozsdamentes acéltartály. Eddig ebből 17 tonna cukor van meg - ezt két cukorgyár ajánlotta fel. Egy mobilszolgáltató pénzzel segítette a kutatást, de az eddigi adományok még csak a munka negyedére elegendők - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Veres László elmondta, hogy a fák most a szabadban, nedves homokba ágyazva várják további sorsukat. Mielőbb fedett helyre kellene vinni őket, mert a nap vagy a szél kiszáríthatja és egy nagyobb fagy is kárt tehet bennük. A tervek szerint a múzeum garázsát fogják átépíteni, magasítani tárolónak, ehhez azonban építési anyagra, betonra van szükség - ezt is adományokból remélik a kutatók.
Az építkezés mindössze egy hónapot igényelne - mondta Veres László.

A múzeumigazgató szerint az ősfák konzerválásához 20 millió forintos segítséget ajánlott a kulturális minisztérium is, a pénzt még nem kapták meg. Ha megkapnák még akkor is csak a munka felére lenne meg a fedezet, ezért továbbra is várják a cégek, magánemberek adományait is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását