2024. május 5. - Györgyi

Görözdi Zsuzsa távozzon! - A Füstirtók közleménye

A Füstirtók Egyesület Draskovics Tibor miniszternek 2004.09.21-én személyesen átadott tanulmánya és több írásbeli felszólítása, valamint a tárca előtti demonstrációi ellenére sem emelte 2005-ben a cigaretta jövedéki adóját a dohányiparral megbonthatatlann
2008. február 14. csütörtök 12:26 - Hírextra
A Pénzügyminisztérium honlapja szerint a dohánytermékek jövedéki adóbevétele 2007-ben 253 milliárd forint volt, 18,8%-kal magasabb az előző évhez képest. Az adóbevétel növekedése az adóemeléseknek (cigaretta esetében 2006. szeptember 1-jei 5,7%, 2007. április 1-jei 2,7%, 2007. szeptember 1-jei 2,7%), valamint az illegális forgalom visszaszorítása miatt növekvő legális értékesítéseknek tudható be szerintük. Ezzel korábbi dohánylobbista álláspontjukat cáfolják, hiszen 2005-ben arra hivatkozva nem emelték a dohányáruk jövedéki adóját, hogy abban az esetben nőne a Magyarországra irányuló csempészet cigaretta mennyisége. A 2006-os és 2007-es év azonban bebizonyította, hogy a jövedéki adó emelése mellett is csökkenthető a csempészés mértéke, ha a vámszervek végre hajlandóak érdemi munkát is végezni.

A dohányáruk jövedéki adója 1999-től minden évben jelentősen emelkedett, amikor a jövedéki adó nőtt: 2004-ben 32 milliárddal, 2006-ban 39,7 milliárddal, 2007-ben 40 milliárddal az előző évhez képest. Ugyanakkor 2005-ben 10,6 milliárd forinttal csökkent a bevétel, amikor nem emelték a jövedéki adó mértékét. A kieső bevétel növekedéssel együtt, így alsó hangon 40 milliárd kárt okozott a tárca a költségvetésnek. A Füstirtók Egyesület véleménye szerint a fő felelősséget Görözdi Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes viseli az ügyben, aki 2003 óta rendkívül ellenségesen kezel minden olyan civil szerveztet, amely a tárca jövedéki adóval foglalkozó osztálya és a dohányipar közötti több mint gyanús összefonódásokat firtatja. Ennek eklatáns példája, hogy miután a tárca az uniós csatlakozási tárgyalásokon 2002-ben kiharcolta az adózásról szóló fejezet újranyitását a cigaretta jövedéki adójának átvételére vonatkozó haladék elérése érdekében, a nyilvánvalóan valótlan érvek "kidolgozásában" jeleskedő - a jövedéki adó osztály cigaretta jövedéki kérdésekkel foglalkozó munkatársa - Pályi Zoltán kilépett a tárcától.

A Philip Morrishoz igazolt kormányzati kapcsolatok menedzsernek, és évekig volt kollégáit - elsősorban Görözdit - győzködte, hogy a dohányipar érdekeinek megfelelő döntéseket hozzanak. Szerintünk az adóemelést elvető dilettáns döntés meghozatalában ennek a kapcsolatnak is jelentős szerepe volt. Álláspontunk szerint az ország számára súlyos anyagi veszteséggel járó, szakmailag abszurd döntésért Görözdi Zsuzsannának viselnie kell a felelősséget, ezért felszólítjuk, hogy TÁVOZZON A MINISZTÉRIUM-BÓL.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását