2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Határtalan Európa

Kétnapos rendezvénysorozatot szervez a Miniszterelnöki Hivatal a schengeni csatlakozás alkalmából, a szombati hegyeshalmi ünnepségre meghívták a rendszerváltás óta eltelt időszak köztársasági elnökeit és kormányfőit - közölte Budai Bernadett kormányszóviv
2007. december 19. szerda 18:19 - Hírextra

Elmondta: még nem kaptak mindenkitől visszaigazolást, de az biztos, hogy Orbán Viktor fideszes korábbi miniszterelnök nem lesz ott a rendezvényen, mert már jelezték, hogy más programja van.

Hangsúlyozta: a schengeni határnyitás olyan nemzeti ügy, amely nem elválaszt, hanem összeköthet minden magyar embert.

Véleménye szerint ezért fontos, hogy a határnyitás napja a közös emlékezet része, egyfajta ünnepnap legyen, olyan esemény, aminek megosztottságtól és fenntartásoktól mentesen örülhet az ország valamennyi polgára.

Budai Bernadett beszámolt arról, az ünnepségsorozat csütörtökön éjfélkor kezdődik, amikor a határőrség ünnepélyes keretek között lebontja és elszállítja a hegyeshalmi határátkelőhely sorompóját. Ezt követően a magyar és az osztrák kormány képviselői, többek közt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Göncz Kinga külügyminiszter felavatják a schengeni csatlakozást jelképező határkövet és a határőrség levonja saját zászlaját.

Tájékoztatása szerint másnap, pénteken az ünnepségsorozat Budapesten folytatódik. A Közraktárak épületében "határtalan Európa" címmel tartanak rendezvényt, amelynek célja a fiataloknak is bemutatni, milyen utat tett meg Magyarország a vasfüggönytől az eltűnő határokig.

Budai Bernadett a programok közül kiemelte a határátlépési játékot, illetve a ,80-as évekbeli utazással kapcsolatos installációkat, beszélgetéseket, ingyenes filmvetítéseket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy pénteken napközben Gorenje hűtővel felszerelt, a schengeni csatlakozás dátumával feliratozott Trabantok és Wartburgok járják majd a fővárost, este pedig a fiatalok "egy határtalan házibulin" ünnepelhetik meg a csatlakozást, ahol kortárs dj-k keverik újra a ,80-as évek zenéit. A kormányszóvivő a szombati, az ünnepségsorozatot lezáró hegyeshalmi programról szólva elmondta: ezen részt vesz osztrák, szlovák, cseh, finn, luxemburgi, szlovén és portugál uniós delegáció, valamint Günther Platter osztrák belügyminiszter, Robert Fico szlovák miniszterelnök, José Sócrates portugál kormányfő, illetve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Utóbbi négy politikussal közösen útjelző emlékoszlopot avat a helyszínen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Budai Bernadett azzal indokolta, hogy erre a rendezvényre meghívták a rendszerváltás óta eltelt időszak minden miniszterelnökét és köztársasági elnökét, hogy a schengeni határnyitás egy olyan sikertörténet, amelynek megvalósulásáért öt egymást követő kormány dolgozott.

Megjegyezte: a www.hatartalaneuropa.hu internetes oldalon megtalálhatók a csatlakozással kapcsolatos információk.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy a rendezvénysorozat összesen 37,4 millió forintba került, de a költségekből részt vállal több minisztérium és a soros EU-elnök Portugália is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását