2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Csata a Művészetek Palotájában

Battle of the Big Bands - Revisited címmel kortárs big band hangversenyt rendeznek vasárnap este Budapesten, a Művészetek Palotájában a LOW Holland-Flamand Kultfeszt keretében a Tetzepi és a Flat Earth Society lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytere
2008. február 14. csütörtök 08:47 - Hírextra
A két világháború közti korszak Amerikájának közkedvelt zenei eseménye volt a Battle of Big Bands, amelyre minden alkalommal tódult a közönség. A kor népszerű nagyzenekarai együttes hangzásuk és zenészeik virtuozitása terén mérték össze erejüket - idézik fel a koncertről szóló ismertetőben.
A LOW fesztivál első koncertjének két fellépője ezt eleveníti fel új formában: a big band zenében gyökerező, mégis gyökeresen új kompozícióik egymással versengve csillogtatják meg a "hagyományos" németalföldi kreativitást.

Bori Viktor programszerkesztő szerint a Tetzepi zenéje olyan, mint a nagyvárosok sürgés-forgása. Amszterdam legavantgárdabb zenekara egyik pillanatban pikáns hangzású big band, a másikban - észrevétlenül - laza free jazz együttessé alakul át.

A tizenöt tagú Tetzepi Bigtet hagyományos big bandnek tűnhet, de korántsem a hagyományos négyütemű szvinget játssza. Szokatlan ütemben a dzsessz, a modern zene, a világzene és az improvizáció gyorsan váltakozó elemeit vegyíti. Az együttes játéka ötvözi az összeszokott big bandek feszességét a kis combo-zenekarok rugalmasságával.

A koncert másik résztvevője, a klarinétos, szaxofonos, zeneszerző és zenei rendező Peter Vermeersch által alapított Flat Earth Society az egyik legeredetibb flamand avantgárd együttes. A 14 tagú FES zenéje a big band zenében gyökerezik, de mindenhonnan merít, Kurt Weilltől a régi televíziós krimisorozatok háttérzenéin át talán még Henry Cow legformálisabb számaiig is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását