2024. május 5. - Györgyi

Biblia-kiállítás nyílt Egerben

Mintegy száz, muzeális és kultúrtörténeti jelentőségű biblia-ritkaságot bemutató kiállítás nyílt a "Biblia Éve" alkalmából, szombaton az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban.
2008. április 5. szombat 17:06 - Hírextra

A szeptember 30-ig látható kollekció, amelynek legrégebbi darabja egy 1878-ból származó latin nyelvű ószövetség-kódex, a könyvtár saját gyűjteményéből származik.

A katolikus, a református és az evangélikus egyházak azért nyilvánították közösen 2008-at a Biblia Évévé, hogy új erőt adjanak a Biblia szeretetének - hangsúlyozta a tárlat megnyitóján az egri érsek. Ternyák Csaba úgy fogalmazott, hogy a Biblia isteni sugalmazásra íródott, vagyis a szentlélek hangját szólaltatja meg.

"Ezért a benne foglaltakat élete legfőbb szabályzójaként vallja a keresztény embert, illetve támaszt és életerőt ad az egyháznak a Biblia, ami irányítja a keresztény vallást és az igehirdetést" - mondta a főpap.

A megnyitón elhangzott, hogy a Biblia a világon a legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbbször, a legmagasabb példányszámban kiadott könyv. Az Újszövetség teljes egészében 850, részleteiben pedig 1785 nyelven olvasható.

Az első magyar nyelvű, protestáns változat, Károli Gáspár nevéhez fűződik, 1590-ből. A 2414 oldalas kötetet a becslések szerint, mintegy 800 példányban adták ki. Az 54 fennmaradt kötet közül 24 található Magyarországon.

Az első magyar nyelvű katolikus Biblia Káldi György jezsuita tudósnak köszönhetően, 1626-ban látott napvilágot.

Löffler Erzsébet a könyvtár vezetője a tárlat megnyitásakor leszögezte, hogy a könyvritkaságok bemutatásán túl evangelizációs célt is szánnak a kiállításnak. Vagyis fel kívánják kelteni az érdeklődést a keresztény vallás alapját jelentő Biblia iránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását