2024. május 3. - Tímea, Irma

MOME BESTiárium a Ponton Galériában

Katicabogarat pusziló zsiráf, fa orrszarvú, a tigris átváltozása bundává, drótból készült "díjnyertes" lovacska tárul a látogató szeme elé a MOME BESTiárium, avagy az állatvilág designer szemmel című, csütörtöktől megtekinthető kiállításon a Ponton Galéri
2008. október 9. csütörtök 15:08 - Hírextra
A Design Hét programsorozatának részeként megnyílt, november 15-ig megtekinthető MOME BESTiárium a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legjobb hallgatói munkáiból válogat. A kiállítás, amely a középkori állatkönyvektől kölcsönözte címét, az állatvilág adta inspirációs téma köré szerveződik, s egy sajátos, designerek alkotta faunát tár a nagyközönség elé.

Fehér Beatrix szemétből, papírgalacsinokból, műanyag flakonokból készült alkotásának közepén a diavetítő fénye sugároz át, így a falon egy mókus teljes alakos árnyképe jelenik meg. Az ablakpárkányokon egyebek mellett fa orrszarvúból, bronz medvéből és fókából álló állatgyűjtemény látható, a padlóra festve "állati" idézetek, feliratok, gondolatok állítják meg az érdeklődőket néhány pillanatra.

A falon Gryllus Ábris rajzsorozata döbbenti rá a komor valóságra a nézelődőt a tigris és bundája sorsáról: míg a négy darabból álló mű első részén a bundát még a tigrisen látni, a sorozat utolsó darabján már női kabátként köszön vissza.

Marton Zsolt grafikus Bolognában kapott elismerést munkáiért; Walt Disney figuráit, így egyebek mellett Miki egeret, Herkules macskát, valamint Jerry egér párját, Tomot Leonardo da Vinci anatómiai képeinek modorában rajzolta meg, így a látogatók a jól ismert rajzfilm alakok bélrendszerét, tüdejét és belsőségeit is tüzetesebben megismerhetik.

Kárpáti Tibor kedves katica-rajzokkal örvendezteti meg a látogatókat, s mulatságos momentum a pettyes zsiráf fej, amint csókra nyújtja száját a kicsi pettyes bogárkának. Szalay György alkotásain a boci dominál, Kiss Bencze Ádám egy recés kést állított ki, amelynek formája, s ijesztően éles recéi nyomán a látogató valószínűleg egy cseppet sem barátságos ragadozó halra asszociál.
A tárlatot egy busz modellje is színesíti, amely ugyan első látásra kilóg az állatvilág témaköréből, de a platypus (kacsacsőrű emlős) felirat talán közelebb visz a titok megfejtéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását