2024. április 25. - Márk

Csomó fűtőanyag van a bolygón

A Szaturnusz legismertebb holdján, a Titánon több százszor annyi fűtőanyag található, mint Föld teljes kőolaj- és földgázkészlete - fedezték fel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az európai űrügynökség, az ESA kutatói a Cassini űrszonda segítségév
2008. február 14. csütörtök 23:51 - Hírextra

A folyékony szénhidrogénok, mint a metán vagy az etán, minusz 179 Celsius fokos hőmérséklet mellett esőként zuhog a Titán felszínére, ahol ennek következtében hatalmas energiatavak alakulnak ki.

"A Titán felszínét széntartalmú anyag borítja; olyan, mint szerves anyagok hatalmas gyára. Az óriási szénraktár betekintést enged a Titán geológiai és klímatörténetébe" - mondta Ralph Lorenz, a Cassini radarkutatási csoportjának vezetője.

A Titán teljesen más égitest, mint a Föld: víz helyett folyékony szénhidrogének borítják a felszínét metán és etán formájában, s a dűnéket valószínűleg "tholinok" alkotják. A tholin kifejezést Carl Sagan csillagász, planetológus, asztrobiológus találta ki, hogy leírja e szerves molekulák komplexitását a biológiát közvetlenül megelőző kémia, az úgynevezett prebiotikus kémia rendszerében.

A Cassini űrszonda, amelyet 1997-ben bocsátottak fel, radarjával eddig a Titán húsz százalékát térképezte fel. Több száz tavat és tengert figyelt meg, s ezek közül több tucat egyenként is több folyékony hidrokarbonokat tartalmaz, mint a Föld egész kőolaj- és földgáztartaléka. A sötét dűnék, amelyek az egyenlítője mentén húzódnak, annyi szerves anyagot tartalmaznak, amely többszázszorosa a Föld szénhidrogén-tartalékainak.

A földgáz bizonyítható tartalékai a Földön összesen 130 millió tonnát tesznek ki. A Titánon lévő tavak közül több tucat olyan található, amelyben önmagában ennyi energia rejlik metán és etán formájában.

Eddig a Cassini radarja a Titán északi-sarki területén lévő tavakat térképezte föl, s a kutatók feltételezik, hogy a déli-sarki terület hasonló képet mutatna.

A Cassini radarja eddig csak egyszer figyelte meg a déli-sarki területet, s akkor két kis tavat rögzített. A déli-sarki terület feltérképezését már tervezik a Cassini egy további küldetése keretében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását