2024. május 5. - Györgyi

A bivalyfejek temploma

A világ legnagyobb bivalykoponya-gyűjteményével dicsekszik egy thaiföldi buddhista szerzetes, aki háromszintes tornyot akar emelni belőlük a régi Thaiföld legendás, ámde napjainkra visszaszorult haszonállata emlékére.
2008. február 14. csütörtök 09:54 - Hírextra
Phra Khru Vibunpattankit, a Bangkok peremén fekvő, 260 éves Hua Krabeu-kolostor apátja 35 éve gyűjti a vízibivaly-koponyákat, amelyekből az első példányokat a környékbeli gazdák helyezték el kegyeletből a templom területén.

A bivalykoponyák gyűjtését az apát is folytatta: eleinte önkéntes felajánlásokat kért a gazdáktól, de ez nem hatott elég ösztönzőleg, ezért most pénzadományokat gyűjt, hogy vágóhidaktól vásárolhasson bivalyfejeket. Egy-egy teherautó egyszerre 30-40 fejet hoz, ami 10 ezer bahtjába (55 ezer forint) kerül.

Az apát mára már 8 ezer vízibivaly-koponyát gyűjtött össze, köztük egy trófeaértékű, teljesen szimmetrikus és ép koponyát, amelyért 100 dollárt fizetett.

Noha Thaiföldön évszázadokon át a vízibivaly segített megművelni a rizsföldeket és szolgált teherhordozóként, sőt háborúk idején a falvak védelméből is kivette a részét, a thai táj képét hajdan meghatározó sokoldalú haszonállat mára kiesett a thaiok kegyeiből.
Az elmúlt tíz év alatt a földművelést gépesítették és vidéken sokfelé a bivalyt ma már többre becsülik ínyencfalatként, mint igavonóként. A vízibivaly thai neve (kwai) dinkát jelent és sokak, főleg a fiatalok szemében a nem túl távoli, de elmaradott múlt röstellnivaló jelképe a gyorsan modernizálódó országban.

A koponyagyűjtő apát szerint azonban nincs mit szégyellni a bivalyon, amely születése napjától halála napjáig az embert szolgálta. A koponyatoronnyal - amelynek belsejében egy Buddha-szentély kialakítását is tervezi - arra akar emlékeztetni, hogy az állat lassanként eltűnőben van Thaiföldön.

Az apát reméli, hogy a bivalyszentéllyel önvizsgálatra késztetheti a thaiföldieket, annak belátásra, hogy "nincs értelme az életnek, ha az ember nem hasznos a társadalom számára".
A délkelet-ázsiai királyságban már csak 1,3 millió vízibivaly van, szemben az 1990. évi 4,7 millióval. Számuk tovább csökken, mert a vágóhidakon évente 300 ezer bivalyt ölnek le a húsukért, miközben csak 200 ezer borjú születik.

Az idők változása jól érzékelhető a Bivalyfejek Temploma körül is, amelyet 35 éve még bivalyok megművelte rízsföldek öveztek, de amely körül ma már több a bolt és az autó, mint a föld és az állat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását