2024. május 16. - Mózes, Botond

Képek a legtávolabbi galaxisról

Amerikai csillagászok felvételeket készítettek egy csillagrendszerről, amely ezidáig a legtávolabbi ismert galaxis. "A fekete-fehér kép ugyan homályos, mégis ez az emberi szem által valaha is látott legmesszibb és legősibb időkről szóló dokumentum" - m
2008. február 13. szerda 12:50 - Hírextra
A felvételek a NASA Hubble és Spitzer-űrteleszkópjaival készültek. Az A1689-zD1 jelű galaxist a hatalmas távolság miatt 13 milliárd évvel ezelőtti állapotában örökítik meg a képek. Nagyjából ez az az idő, amikor a csillagrendszerek (köztük a mi Tejutunk is) keletkeztek - az univerzum 700 milliárd éves korában. Így jelentősen különbözik az idősebbektől.

"Sokkal kisebb. Zavarosabb. Két középponttal rendelkezik, nem pedig eggyel, és éppen hatalmas mennyiségben képződnek benne a csillagok" - mondja Ford - "éppen most alakulnak ki benne azok a nagy építőkockák, amelyek majd egy olyan galaxissá formálják jövőben, mint a miénk".

Ahhoz, hogy végül a kutatók szeme elé tárulhasson a látvány, kellett némi szerencse és a kozmosz segítsége is. A hozzánk közelebb fekvő csillagrendszerek a földi teleszkópok egyfajta természetes "zoomjaként" viselkednek. Az erős gravitációs mező elhajlítja a fényt e galaxiscsoportok felé, így közvetlenül mögöttük nagyított kép jelenik meg. Az A1689-zD1 esetében ez a valós fényénél tízszer erősebb fényt jelent. Ez a jelenség más - valamivel közelebbi - objektumoknál pedig akár százszoros élességet is jelenthet. Feltétel, hogy az ilyen természetes "lencsesorozat" pontosan a vizsgálandó tárgy elé kerüljön.

Amikor nagyobb teljesítményű távcsövek állnak rendelkezésünkre - beleértve a 2013-ban üzembe állítandó új űrteleszkópot is - a most megtalált fiatal csillagrendszert kiválóan megfigyelhetjük általuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását