2024. május 3. - Tímea, Irma

"Holland Cunami" a Keleti pályaudvaron

"Holland Cunami" címmel áldokumentarista produkció látható a SPACE holland-magyar színház előadásában március 11-én és 12-én a budapesti Keleti pályaudvaron - tájékoztatta Falvai Györgyi, a produkció sajtóreferense az MTI-t.
2008. február 13. szerda 08:34 - Hírextra

"Mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és egyedül Magyarország fogadná be a holland menekülteket?" - erről szól az előadás, amelyet Budapesten láthat először a közönség.
A pénteken kezdődő LOW holland-flamand kulturális fesztivál keretében fellépő SPACE színházat, amely hat-hét éve működik és tavaly áprilisban az "Emlékmű a jelennek" című köztéri játékkal mutatkozott be Budapesten, a Hollandiában élő Ardai Petra és férje, Luc van Loo alapította - mondta a sajtóreferens.

A "Holland Cunami" a szervezők meghatározása szerint "lázas gondolatmenet sok öniróniával". Az előadás a "holland menekültek" fogadásának elképzelt helyszínén, a Keleti pályaudvaron, illetve annak egyik termében látható.

Mennyire képesek a hollandok beilleszkedni a magyar hétköznapokba?; A magyarok be tudják-e a mutatni híres vendégszeretetüket, sikerül-e ezzel több tiszteletet kivívniuk Európában?; Mit jelent menekültnek lenni?; Mennyire meghatározó a nemzeti identitás? - ezekre a kérdésekre keresnek választ az alkotók.

Az előadásban Ardai Petra, Luc van Loo és Schermann Márta játszik, a szöveg magyar, holland, illetve angol nyelven hangzik el. Falvai Györgyi hangsúlyozta, hogy nem lesz nyelvi probléma, hiszen a szereplők olykor a holland és angol szavak lefordításával segítik a megértést, s időnként egyes szövegrészeket magyarul kiírnak a közönségnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a produkció videóinterjúkat is magában foglal, a bejátszásokban többek között kutatók és holland családok szólalnak meg, felvillantva, hogyan gondolkodnak a hollandok a magyarokról, az Európai Unióról, az új tagállamokról.

A szöveget Ardai Petra és Solymosi Bálint írta, a dramaturg Veress Anna és Nienke Rooijakkers. Szakértőként vett részt a produkció létrejöttében Pieter Hilhorst politológus, Joris Ijzermans katasztrófa-specialista, Hajós András zenész és Thuróczy Szabolcs színész.

Az előadás a budapesti premiert követően a tervek szerint a pécsi TV-toronyban, majd ez év végéig 10 várost érintő hollandiai turnén szerepel.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását