2024. május 3. - Tímea, Irma

Misztikus India záróprogram

Programsorozattal búcsúztatja Misztikus India című időszaki kiállítását a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, ahol szombattól március végéig a látogatók maszkot készíthetnek indiai mesék hőseiről, selyemre festhetik a mesebeli lényeket és homokképe
2008. február 13. szerda 08:37 - Hírextra

A múzeumban tavaly júniusban nyílt meg a kiállítás, amely két magyar festőnő művészetén keresztül mutatja be Indiát - idézte fel Szabó Krisztina, az Iparművészeti Múzeum és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum közönségkapcsolatokért felelős munkatársa.

Sass Brunner Erzsébet (1889-1950) és leánya, Brunner Erzsébet (1910-2001) Indiában élt és alkotott. Brunner Erzsébet végrendeletében 62 festményt hagyott a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumra, ezen alkotások láthatóak a március 23-ig megtekinthető tárlaton.

A két művész 1929-ben hagyta el Magyarországot, és 1930-ban érkeztek Indiába, ahol Rabindranath Tagore egyetemén töltöttek két évet, majd végérvényesen Indiában telepedtek le. Portréikon látható többek között Mahátma Gandhi indiai politikus, az ország egykori szellemi vezetője, Rabindranath Tagore Nobel-díjas költő, a Nehru család több tagja és a dalai láma.

Szabó Krisztina tájékoztatása szerint a múzeumban március végéig minden szombaton programokkal várják a látogatókat.

Február 23-án Ráma és a majomkirály címmel életre keltik az indiai mesék hőseit. A foglalkozáson a gyerekek megismerhetnek néhány jellemző történetet és szereplőt India leghíresebb eposzaiból, és kedvenc hőseiket formázó maszkokat készíthetnek.

Hát ez állati! címmel március 1-jén a résztvevők selyemre festik India állatait, mesebeli lényeit, és megismerhetik a hozzájuk kapcsolódó legendákat, szokásokat.

Egy héttel később, március 8-án indiai mágikus homokképeket készíthetnek, s a szavak, formák, színek erejét kutatják, 15-én pedig a hinduizmussal ismerkedhetnek az érdeklődők.

Március 22-én indiai zene szól a múzeumban, 27-én pedig Rabindranath Tagore költő és a két festőnő művészeti kapcsolatáról rendeznek beszélgetést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását