2023. május 28. - Emil, Csanád

Eredményes zalai rákszűrés

Eredményesnek tekinthető a vastag- és végbélrák megelőzését szolgáló zalaegerszegi szűrővizsgálati modellprogram, amely fél éve, tavaly szeptemberben indult - mondta el Belencsák Ágnes, az ÁNTSZ Zalaegerszeg-Lenti Kistérségi Intézete tiszti főorvosa szerd
2008. február 13. szerda 18:05 - Hírextra
Elmondta, hogy szűrővizsgálaton részt vevők nyolc százalékának székletéből mutattak ki rejtett vérzést, a klinikai vizsgálatok pedig szinte kivétel nélkül minden esetben igazolták a rákmegelőző állapotra utaló diagnózist.

Közölte: május végéig négy háziorvosi körzetben 3.200, ötven és hetven év közötti lakos kap majd értesítést az ingyenes rákszűrésről.

A szűrést a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően bonyolítják le: a vér jelenlétét három egymást követő napon levett székletmintában vizsgálják. A mintavételhez szükséges eszközöket a háziorvosi rendelőben adják ki, és ott végzik el a szűrővizsgálatokat is. Pozitív teszt esetén a háziorvos kezdeményezi a további vizsgálatok elvégzését. Az eddig levett 330 minta nyolc százaléka lett pozitív, a vastagbéltükrözéskor szinte kivétel nélkül minden esetben beigazolódott a rákmegelőző állapotra utaló korai diagnózis.

Belencsák Ágnes felhívta a figyelmet: a szűrővizsgálattokkal kimutatható a rákmegelőző állapot és a vastag- és végbélrák korai stádiuma. A daganat 5-10 év alatt alakul ki, ha időben felismerik a kezdeti stádiumot, lehetőség van a teljes gyógyulásra, és csökkenthető a betegség miatt bekövetkezett halálozási arány.

Az intézmény ötvenszázalékos részvételi arányra számít. A modellprogramot a városi önkormányzat iparűzési adóval kapcsolatos pályázatán elnyert támogatásból finanszírozták, a vizsgálatokhoz szükséges teszteket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ingyenesen bocsátotta a háziorvosok rendelkezésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását