2024. május 16. - Mózes, Botond

Elhunyt Icsikava Kon

Icsikava Kon nagy tekintélyű japán filmrendező, akit A burmai hárfa című filmjéért Oscar-díjra jelöltek, 92 éves korában elhunyt Tokióban. Icsikava tüdőgyulladás következtében halt meg egy kórházban, ahová január végén szállították be - jelentette be a fi
2008. február 13. szerda 18:29 - Hírextra
A művészi technikát és humánus szellemet ötvöző színes műfaji skálát bejáró filmjeivel elismerést vívott ki magának a nemzetközi filmvilágban is. 1960-ban a zsűri díját kapta a cannes-i filmfesztiválon Kagi című produkciójáért, 2001-ben pedig a montreáli nemzetközi filmfesztivál tüntette ki életműdíjjal.
"Icsikavának Akira Kuroszava és a többi nagy japán rendező mellett a helye" - értékelte munkásságát Szato Tadao filmkritikus.

A pályáját 1945-ben kezdő filmes először A burmai hárfa című drámájával hívta fel magára a nemzetközi szakma figyelmét. A második világháború végén játszódó filmet, amely egy békésebb világról álmodó japán katonáról szólt, 1956-ban Oscar-díjra is jelölték.

"A humanizmus táplálta Icsikava minden filmjét. Úgy gondolta, fontos megmutatni, hogy mindenkiben ott él a jó, ám az igazi rangját az adta meg, hogy ezt egy háborús filmben is meg tudta tenni" - méltatta Szado.

Hasonló feltűnést keltett Tokyo Olympiad című dokumentumfilmje az 1964-es tokiói olimpiáról, amelyet a rákövetkező évben versenyen kívül Cannes-ban is levetítettek.

"Az atlétákat nem nemzeti szimbólumként ábrázolta, hanem olyan emberekként, akik örülnek annak, amit csinálnak, emellett nemcsak a győzteseket, hanem a veszteseket is bemutatta. Ez éppen az ellenkezője volt annak, amit a nézők egy olimpiáról szóló filmtől vártak" - mesélte a szakíró.

Magyarországon legutóbb 2000-ben készült Doraheita című, humorral fűszerezett szamuráj-akciófilmjét mutatták be, amelynek forgatókönyvén Akira Kuroszavával együtt dolgozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását