2024. április 25. - Márk

Eladósodnak a szocialista városok

Növekvő adósságai miatt csődbe mehet Pécs 2010-re a város pénzügyi bizottságának fideszes elnöke szerint, aki erről sajtótájékoztatón beszélt szerdán, a baranyai megyeszékhelyen. Tasnádi Péter polgármester azt mondta: a hitelállomány jelentős, de kezelhet
2008. február 13. szerda 16:12 - Hírextra
"A város vezetése olyan adósságspirálba hajszolta Pécset, melyből képtelen kikerülni. Pécs idei költségvetése 39,7 milliárd forint, a hitelállománya 19 milliárd forint, amely év végére eléri a 21 milliárd forintot, a kamatfizetési terhek pedig milliárdos nagyságrend fölé kúsztak" - mondta Nagy Csaba annak kapcsán, hogy a városi közgyűlés csütörtökön tárgyalja a költségvetés tervezetét.
Az ellenzéki politikus szerint mindezt az előző, és a mostani szocialista városvezetés az elmúlt hat évben "hozta össze". Úgy vélte: "a városvezetők arra is képtelenek voltak, hogy a Toller László és Tasnádi Péter polgármesterek által összeállított költségvetéseket végrehajtsák". Csak ezzel az elmúlt három évben 5,1 milliárd forintos nem tervezett hiányt okoztak városnak.

Nagy Csaba hozzátette: az idei büdzsét is súlyos feszültségek jellemzik. "Az egyik oldalon adókat emelnek, intézményeket vonnak össze, pedagógus-álláshelyeket szüntetnek meg, osztályokat vonnak össze, míg a másik oldalon szórják a közpénzeket. Kényük-kedvük szerint cserélgetik a vállalatvezetőket, fizetik a sok milliós végkielégítéseket".

"A kormányzati és a szocialista városvezetés felelőtlen, hazug politikájának az árát most és az elkövetkező 25 évben közösen kell megfizetnünk. De ha a városvezetés így folytatja, félő, 2010-re, az Európa Kulturális Fővárosa program évére kezelhetetlenné válik az amúgy is kényszerpályán lévő város helyzete" - mondta a pénzügyi bizottság elnöke.

Tasnádi Péter polgármester erre reagálva azt mondta: a hitelállomány valóban jelentős, de kezelhető, és a költségvetés tartalmazza azokat az elemeket, intézkedéseket, melyekkel a 21 milliárdos adósság több milliárddal mérsékelhető. A politikus ezek közül több ingatlan értékesítését, önkormányzati intézmények, cégek költséghatékony működtetését említette.
Amúgy pedig az ellenzéknek az a dolga, hogy kritikákat fogalmazzon meg a mindenkori pénzügyi helyzettel, költségvetéssel kapcsolatban - jegyezte meg a szocialista városvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását