2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vitatott energiapolitikai koncepció

Általános vitára alkalmasnak találta az új energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslatot a parlament gazdasági és informatikai bizottsága, ugyanakkor magának a koncepciónak a tartalmát a kormánypárti és ellenzéki oldal képviselői
2008. február 13. szerda 16:17 - Hírextra
Az indítványról a kormánypárti politikusok 13 támogató szavazatával 9 ellenzéki tartózkodás mellett született döntés. A határozati javaslat egy kormány számára 15 pontból álló feladatcsokrot jelent, amelynek háttérdokumentuma maga az energiapolitikai koncepció. A képviselők egyetértettek abban, hogy az indítványt érdemes általános vitára engedni a határozati javaslat és a koncepció tartalmának különválasztásával.

A KDNP sajtóközleménye az ügyben:

A kormány nagy késéssel országgyűlési határozatként nyújtotta be a 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióját. Teszi ezt most, 2008 februárjában. A késés mellett további meglepetés, hogy az eddigi anyagot, amely a minisztérium honlapján is szerepelt, egyszerűen háttértanulmánnyá degradálja. Így szinte nincs miről vitatkozni, hiszen az egész koncepció 15 pont másfél oldalon. Ebből is az utolsó pont az 1993-as anyag érvénytelenítése.

Egy ilyen koncepciónak az állami felelősségvállalással, az állami feladatok megfogalmazásával kéne foglalkoznia. Ehelyett azonban a liberális energiapiaci modellkialakítására és bevezetésére koncentrál, melyet egy formális parlamenti határozattal kíván megerősíteni. A nemzeti, közösségi érdek helyett a fundamentálisan liberális piaci szempontok és befektetői érdekek motiválták az anyag készítőit. Csak az EU-nak és a tőkeerős piaci szereplőknek való megfelelés kívánalmainak tesz eleget. Ez az álláspont az állam teljes kivonulásával egyenértékű az energetikai piacról, azaz az állampolgár magára marad az erőfölényükkel bármikor visszaélni képes piaci szolgáltatók között.

Ez a határozattervezet nem alkalmas arra, hogy koncepcióként elfogadásra kerüljön.

Molnár Béla
a KDNP országgyűlési képviselője
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását