2024. április 25. - Márk

Bérkoncepció a pedagógusoktól

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedagógus bérkoncepciót dolgozott ki és tett le a kormány asztalára, amelyet 2009-től vezetnének be - közölte Árok Antal, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 13. szerda 13:15 - Hírextra
A koncepcióról annyit árult el a miniszterelnök jövő hétfőre tervezett évértékelő beszéde előtt, hogy annak alapja a pedagógusok közalkalmazotti viszonya. Ennek esetleges megszüntetését, amelyre szerinte vannak törekvések, teljes mértékben elutasítják, ez ugyanis a pedagógusi pálya presztízsének további csökkenését eredményezné - mondta.

Árok Antal elmondta, elsősorban a különböző pedagógusi pótlékokat kell jelentősen megemelni, s erre egyik példaként az osztályfőnöki pótlékot említette, amelynek bruttó hatezer forintos összege ma alig észrevehető.

Ezt a pótlékot a szakszervezet több lépcsőben, akár negyvenezer forintra emelné. Fontosnak tartotta azt is, hogy a pályakezdő pedagógusok bére is növekedjen, a PSZ által kidolgozott javaslatcsomag erre is kiterjed. A bérhelyzet és a közoktatás tartalmi megújítására legalább 70 milliárd forintos többletet szeretnének elérni - jelezte.

Árok Antal kijelentette: a magyar közoktatás jövője nagymértékben függ a pedagógusképzéstől, a pedagógus pálya presztízsétől. Ezért is nagyon fontos, hogy vonzóvá tegyék a pedagógus pályát, s javítsák az élet- és bérkörülményeket - mondta. Jelenleg ugyanis a pedagógusképzésre nem a legjobb tanulmányi eredményekkel jelentkeznek, s egyfajta negatív szelekció már a jelentkezéskor érvényesül.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a PSZ együttműködési megállapodást írt alá a francia SNES, egy középiskolai dolgozókat tömörítő szakszervezet képviselőivel.

Odile Cordelier, a SNES nemzetközi titkára elmondta: ahhoz, hogy a pedagógus szakma becsületes javuljon a kormányoknak megfelelő pénzalapot kell biztosítaniuk a bérek emelésére, a munkakörülmények javítására. A kormánynak oda kell figyelnie a pedagógus szakszervezetek igényeire, konstruktív párbeszédet kell folytatnia - hangoztatta.

A megállapodás értelmében a felek rendszeresen kicserélik a nemzeti oktatás és érdekvédelem területén szerzett tapasztalataikat, elősegítik a francia és magyar oktatási intézmények, pedagógusok kapcsolatait, tapasztalatcseréjét, együttműködését az uniós pályázatokon. Közös kezdeményezéseket dolgoznak ki továbbá a bérek javítására, a pedagógusképzés egységesebbé tételéért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását