2024. május 10. - Ármin, Pálma

Sokak szerint az MDF

Dávid Ibolya akciójával megtörték az MDF lelkét - mondta Almássy Kornél szombaton, a párt tisztújító gyűlésének helyszínén az MTI-nek; a hírügynökség tudósítóinak nyilatkozó fórumos politikusok eltérően értékelték a kialakult helyzetet.
2008. szeptember 27. szombat 19:22 - Hírextra
"Dávid Ibolya elmúlt két hetes akciójával az MDF-nek a lelkét törték meg. Attól tartok, hogy az országos gyűlésen Dávid Ibolya megszerzi azt a minimális többséget, ami neki szükséges ahhoz, hogy elnök legyen, akkor egy lassú erodáció fog elindulni az MDF-ben" - mondta Almássy Kornél az MTI-nek.

Az MDF tagsága fel van háborodva az eljárás miatt. Azt gondolták, hogy a tisztújítás programokról fog szólni, de ez nem így történt - hangsúlyozta a politikus. A képviselő kiemelte, hogy továbbra is az MDF-ben szeretne politizálni, és nem célja az MDF szétszakítása.
Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke szerint a kampány és a választás nem volt demokratikus.

Az elmúlt hetek elvették az emberek Magyar Demokrata Fórumba vetett hitét - mondta a politikus, hozzátéve, hogy Dávid Ibolya tettei nem egyeztethetőek össze az antalli örökséggel. Az egykori miniszterelnök ízig-vérig demokrata volt, az MDF-ben azonban most nincs demokrácia - vélekedett Lasztovicza Gábor.

Takács Péter, az MDF Békés megyei elnöke jobban örült volna, ha egy tisztességes versenyben, az alapszabály betartásával dőlt volna el, hogy ki lesz az MDF elnöke. Almássy Kornél kizárásával kapcsolatban kiemelte: ő mindig is kizárás-ellenes volt, nem jó jel, ha egy pártnál ehhez az eszközhöz kell nyúlni. Nem használt a pártnak Almássy Kornél kizárása, nem kizárt, hogy lesznek kilépések az ügy után, a politikust ugyanis sokat támogatták - tette hozzá Takács Péter.
Grezsa István Csongrád megyei elnök szerint Dávid Ibolya politikája hibás volt, megzavarodott a párttagság. A pártelnöknek nem kellett volna a megfigyelési üggyel összefüggésbe hoznia Almássy Kornélt - mondta a politikus.

"Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy az MDF különb mint a többi párt" - tette hozzá.
Csapody Miklós, az MDF parlamenti frakciójának tagja úgy ítélte meg, hogy véget ért az elmúlt hetekben zajló történet. A politikus szerint demokratikus volt a választási kampány és az elnökválasztás is.

A pártütőkkel szemben "a maximális önvédelmet" kellett érvényesíteni, ezért volt szükség Almássy Kornél kizárására. A kizárt politikus mögött a "külső-Fidesz" áll, amelynek vállalkozói és értelmiségi köre eldöntötte, hogy ki legyen az MDF elnöke - vélte Csapody Miklós.
Katona Kálmán, a párt országos választmányának elnöke kiemelte, hogy a választási kampány és a választás is demokratikus, alapszabályszerű volt. Almássy Kornél kilépése után "nem lesz jellemző" a kilépés a pártból, a frakció nem került veszélybe, de mindenkinek megvan a lehetősége, hogy átadja a mandátumát másnak, ha nem érzi jól magát - vélte a politikus.
Boross Péter volt miniszterelnök szerint nem lehet megmondani, lesznek-e kilépések, de "nem fog meghatódni", ha helyi szinten öten kilépnek.

"Se nem demokratikus, se nem etikus. Egy olyan politikai generáció uralja a terepet, amelyik számára a moralitás, vagy úri viselkedés korlátai teljesen ismeretlenek" - mondta Boross Péter az MTI azon kérdésére, hogy demokratikusnak és etikusnak tartja-e a mostani tisztújítást.
Az MDF XXII. tisztújító gyűlése délelőtt kezdődött a budapesti vásárközpontban. Az ülés csak Dávid Ibolya beszédének végéig volt nyilvános, az érdemi munkát és a szavazásokat már nem kísérhették figyelemmel az újságírók.

Az MTI-nek a zárt ülés egyik résztvevője arról számolt be, hogy a küldötteket főként az Almássy Kornéllal történtek foglalkoztatták. "Mindenki erről beszél, erről szeretnének több részletet megtudni" - mondta a név nélkül nyilatkozó forrás, aki meglehetősen rossz hangulatúnak ítélte meg a küldöttgyűlést, amelyről a szavazati joggal nem rendelkezők hamar távoztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását