2024. április 29. - Péter

Matricák a galériában

Pető Hunor képzőművész faforgácslapokra ragasztott kollázsképeiből nyílik kiállítás csütörtökön Matricák címmel a Budapest Galériában - tájékoztatta a kiállítóhely hétfőn az MTI-t.
2008. február 12. kedd 08:55 - Hírextra

A tárlatról szóló ismertető szerint a kiállítás alapjául az egyik legtermészetesebb "mű" anyag, az OSB (Oriented Strand Board, irányított szálelrendezésű, műgyantával ragasztott fenyőfa forgácslap) szolgál. Az OSB lapokon különböző méretű és formájú nyomtatott papírkép matricák láthatók.

"Pető Hunor természetesen nem matricákat készít, hanem kollázsképeket, melyek csupa ismerős motívumból állnak. Motívumait mint sokszorosított matricákat használja, helyezi (ragasztja fel) különböző kontextusokba, és így egyszersmind különböző kontextusokat hoz létre" - idézte Tatai Erzsébet művészettörténész szavait összegzésében a galéria.

A tájékoztatás szerint a művész a matricákkal egy olyan mátrixot mutat be, amely segítségével "a sokszorosító eljárás révén is lehet egyedi, megismételhetetlen nyomatot létrehozni, mivel a nyomtatandó fájl alá van rendelve a mindenkori háttérnek - esetünkben az OSB lemeznek".
A március 16-ig megtekinthető tárlaton így válnak láthatóvá többek között az Autóbalesetet szemlélők, a Családi mozidélután, az Esztétikai minőségek vagy a Rovariskola című művek.

Pető Hunor képzőművész 1968-ban született a romániai Baróton, 1990 és 1995 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán Jovánovics György növendéke volt. Bár szobrászként végzett, készített már alkotásokat penészedő zsemlemorzsából, egérméregből, gipszből vagy mázas kerámialapokból, fotókból is. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatták már be műveit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását