2024. május 6. - Ivett, Frida

Koncert Dohnányi Ernő emlékére

Ünnepi hangversenyen tisztelegnek Pozsony világhírű szülötte, Dohnányi Ernő (1877-1960) zongorista, zeneszerző emléke előtt születésének 130. évfordulóján, szerdán a pozsonyi Prímási palota Tükörtermében.
2008. február 12. kedd 17:46 - Hírextra

A hangversenyen elhangzik Bartók Béla 2. vonósnégyes és Dohnányi Ernő c-moll zongoraötös című műve. Közreműködik a budapesti Accord Quartet és Miki Skuta népszerű szlovák pianista. Dohnányi a c-moll zongoraötössel érte el első nagy zeneszerzői sikerét, a művet 1895-ben Johannes Brahms mutatta be.

A koncertet a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet és a RaRa Musica pozsonyi zenei ügynökség közösen szervezte. Az ünnepi hangversenyt a Szlovák Rádió rögzíti, s megfelelő időben a teljes műsort sugározza - mondta el az MTI-nek Juhász Katalin, az intézet sajtótitkára.

Dohnányi Ernő zenei tudását Pozsonyban alapozta meg. 1886 és 1894 között a szülőházához közeli Klarisszák utcai Királyi Katolikus Főgimnázium diákja volt, ott tanult Bartók Béla is, s mindketten a templomi iskolai istentiszteletek orgonistáiként szerepeltek.

Dohnányi 1894 és 1897 között a budapesti Zeneakadémián folytatta tanulmányait. A zeneszerzés mellett kitűnő koncertzongorista, népszerű pedagógus, karmester, s az első világháború utáni magyar zenei élet egyik szervezője volt.

Miki Skuta zongoraművész 48 éves, Pozsonyban és Párizsban tanult, a világ nagy zenekaraival és szólistáival dolgozott együtt. Rendszeresen föllép a jelentős szlovák és külföldi zenei fesztiválokon s koncertpódiumokon. Két CD-felvétele, amelyeken Bach-műveket ad elő, a BBC Music Magazine brit szaklap legmagasabb minősítését kapta. Skuta komolyzenei- és dzsesszkomponistaként egyaránt ismert Európában.

A budapesti Accord Quartettet 2001-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatója: Mező Péter (hegedű), Veér Csongor (hegedű), Kondor Péter (mélyhegedű) és Ölveti Mátyás (cselló). Rendszeresen föllépnek Magyarországon és szerte a világban, műsorukon a klasszikusok mellett a 20. század zenéjét és kortárs magyar komponisták műveit is rendszeresen előadják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását