2024. május 2. - Zsigmond

Veszélyben a jegesmedve

Felvette a veszélyeztetett fajok listájára a jegesmedvét a Kanada középső részén fekvő Manitoba tartomány kormánya, így ugyanis nagyobb védelmet tud biztosítani a sarkvidéki területen élő húsevőknek.
2008. február 12. kedd 17:50 - Hírextra

"Folytatnunk kell a fellépést tartományunk egyik legsajátosabb állatfajáért, amelyet egyértelműen veszélyeztet a klímaváltozás" - hangoztatta Stan Struthers manitobai környezetvédelmi miniszter közleményében.

Két évvel korábban a tartomány a kanadai rénszarvast vette fel a védett állatok listájára.
Struthers szerint az egész világ tudósai tanulmányozzák Manitobában a klímaváltozásnak a jegesmedvék élőhelyére gyakorolt hatását.

Az új intézkedés révén korlátozni lehet az emberi tevékenységet a Hudson-öböl partvidékén, ahol mintegy 900 manitobai jegesmedve él.

Évente turisták ezrei érkeznek a Hudson-öböl partján fekvő Churchillbe, hogy megcsodálják a jég beállására váró és fókavadászatra induló jegesmedvéket.

Newfoundland és Ontario után Manitoba a harmadik kanadai tartomány, ahol a jegesmedvét felvették a veszélyeztetett fajok listájára.

Kanadában él világ jegesmedve-népességének több mint fele, a számukat 20-25 ezerre becsülik. Az elmúlt 15 év alatt 22 százalékkal csökkent a manitobai medveállomány, 2004-ben a számukat 925-re becsülték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását