2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az ÓVÁS! tiltakozik a Herzl Passage ellen

Ne a tervezett formában valósítsák meg a Dohány utcai zsinagóga melletti telken a Herzl Passage nevű projektet - kérte az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában az ÓVÁS! Egyesület, amely méltatlannak tartja Herzl Tivadar nevéhez és a történelmi környe
2008. február 12. kedd 07:41 - Hírextra

A régi pesti zsidónegyed megőrzéséért küzdő szervezet szerint mindent el kell követni, hogy a terveket az új szabályozáshoz alkalmazkodva, a hely kiemelt jelentőségének megfelelően, az UNESCO-szakértő ajánlásainak betartásával átdolgozzák, s módosítsák a hatályos építési engedélyt. Ehhez az egyesület nyílt pályázat kiírását javasolja.

Azért, hogy a védett negyed jellege és a világörökségi cím megmaradhasson, a kulturális örökségért felelős minisztériumnak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH), a fővárosnak és a kerületi önkormányzatnak el kell érnie, hogy "a Herzl Tivadar nevéhez és a történelmi környezethez méltatlan fejlesztés ne ebben a formában valósuljon meg" - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy a tervezett hatalmas épülettömegek sértik és megzavarják a holokauszt áldozatainak emlékére kialakított parkot.

Az egyesület emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben UNESCO-szakértő érkezett Budapestre "a védett negyedben zajló bontások és az ehhez a projekthez hasonló, lakópark jellegű, ide nem illő építkezések kivizsgálására"; jelentése és ajánlásai a közeljövőben várhatók. Az ajánlások be nem tartása a világörökségi cím elvesztésével jár - hangsúlyozta.

Időközben a VII. kerületi önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal kötött megállapodás nyomán az érintett területen változtatási tilalmat rendelt el, amíg a készülőben lévő új építési szabályozás életbe nem lép - idézte fel a szervezet.

Közlése szerint a zsinagóga közvetlen közelében három, egymáshoz kapcsolt telken több mint kétszáz luxuslakást hoznának létre. Az egyesület leszögezte, hogy az új szabályok szerint e rendkívül intenzív beépítés már nem valósulhatna meg.

A szervezet kitért arra, hogy Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke és Pedro Valencia spanyol befektető közös cégei 1993-ban szerezték meg az ingatlanokat.

Az összegzés szerint a XIX. század végén épült, Síp utca 8. és 10. szám alatti házakat, amelyek 2005 óta egyedi műemléki védettség alatt álltak, 2007 végén lebontották. A bontási engedélyt a befektető még a műemléki védettség hatályba lépése előtt kapta meg a VII. kerületi önkormányzattól.

A Síp utcai házaknak csak a homlokzati falai és első traktusa maradt meg, alájuk négyszintes mélygarázs, föléjük még három emelet, mögéjük pedig nyolcszintes szárnyak épülnek, a beruházásban érintett harmadik műemléképület, a Hild József által tervezett Dohány utca 10. udvarára pedig szintén nyolcemeletes épület kerül - ismertette az ÓVÁS! a Herzl Passage terveit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását