2024. május 8. - Mihály

Baker csak a minőségre koncentrált

Anita Baker azok közé az énekesnők közé tartozik, akik kétszer is meggondolják, mire egy-egy lemezzel előhozakodnak. A hatvanéves, ma is igen mutatós művésznő esetében nem érthető a visszafogottság: szinte nincs elhibázott korongja, ezt a szakmában ugyanú
2008. január 25. péntek 17:32 - Hírextra
Anita Baker az Ohio állambeli Toledóban született 1958. január 26-án, majd Detroitban, a fekete muzsika fellegvárában nőtt fel. A zenével baptista templomi kórusban találkozott először 12 éves korában. Kicsit később a Chapter 8 nevű detroiti énekegyüttes tagja lett. A figyelmet akkor hívta fel magára, amikor a nyolcvanas évek elején elhatározta: szólópályára lép.

The Songstress című első albuma 1983-ban jelent meg, két dala, az Angel és a No More Tears listás siker lett. Komoly minőségi ugrás volt számára, amikor az Elektra lemezcég szerződtette, ezt kitűnő albummal, a Rapture-rel hálálta meg 1986-ban. Ezért Grammy-díjat is kapott. Sokan állítják, ez a legjobb lemeze.

Ezután egy gospel-felvételéért kapott Grammy-díjat, majd hosszú időre "takarékra tette magát", s egy évtizeden át nem hallatott magáról, legalábbis új kiadvánnyal nem, mert "élőben", televíziós műsorokban azért találkozhattak vele rajongói. A kilencvenes évek közepéig összesen nyolc Grammyt gyűjtött.

A 2004-ben megjelent My Everything című "visszatérő" lemezén régi, csodálatos hangja hallható, bizonyítva, hogy nem felejtett el énekelni, a dalokat egy kivételével ő maga szerezte, és a lemez egyik producere is ő volt. Bár Bakernek a soul a fő műfaja, a jazzes és bluesos "betétek" sem hiányoznak dalaiból.

Példaképei között fiatal korától Billie Hollidayt, Nancy Wilsont, Sarah Vaughant és Roberta Flacket említette.

Legemlékezetesebb dalai a Giving You Best That I Got, a Just Because, a Sweet Love, a Caught Up In The Rapture és a Body and Soul.

Anita Baker fellépett az 1990-es nevezetes Mandela-koncerten, többször telt ház előtt énekelt a New York-i Radio City Music Hallban, valamint a londoni Wembleyben. Több olyan koncerten szerepelt, amelynek bevételét az AIDS-betegek javára ajánlották fel.

Anita ünnepein is olyan visszafogott, mint hétköznapjaiban: nem zajosan emlékezik a 60. születésnapra, az évfordulós lemezről is "elfeledkezett". Ettől függetlenül a mai városi soulzene legkitűnőbb képviselői között a helye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását