2024. április 26. - Ervin

Törvényesen verik át az utasokat

A bukaresti taxis cápák törvényesen, erkölcsileg mégis vitatható módon verik át a tapasztalatlan utasokat, akik merő figyelmetlenségből esnek csapdába.
2008. február 11. hétfő 14:25 - Hírextra

A telefonon hívható, diszpécser közvetítésével házunkhoz érkező gépkocsi órája európai viszonylatban mérsékelt összegeket mutat: átlagosan 1,75 lej (126 forint) a kilométerenkénti tarifa, ami egyes luxuscégek Mercedesei esetében elérheti 2,99 lej (215 forintot).

Ha az ember azonban figyelmetlen, és az utcán találomra ül be egy várakozó sárga autóba, könnyen bánhatja a pénze. Sokszor csak menet közben derül ki, hogy magánvállalkozó taxis járművébe és csapdájába került. Arca akkor kezd elkomorulni, amikor látja a taxióra pörgési ütemét.

Eleve 7.95 lejről (573 forintról) indul a menet, ugyanennyit ugrik a mérő kilométerenként, a várakozási idő pedig óránként 79,50 lej (5 730 forint). És nagyot kattan az óra a piros lámpánál való várakozáskor is. Ezért egy rövidke távolságon is olykor 30-40 lejjel (2 162 - 2 883 forinttal) lesz könnyebb a kuncsaft zsebe. Városon belül egy nagyobb útszakasz így több mint tízezer forintnak megfelelő összegért tehető meg.

Az utas ilyenkor felháborodhat, kiabálhat, esetleg gyűlölködve sziszeghet. Csak éppen rendőrért nem kiálthat. Mert a magántaxisok a törvénynek megfelelően cselekszenek, tarifájukat is legálisan állapítják meg, hiszen nekik nagyobb a rezsijük, adójuk, saját autójukat viszik forgalomba. Ajtajukon pedig világosan fel van tüntetve az ár, más kérdés, hogy a kicsiny betűkkel ügyesen manipulálják a kliens figyelmét, aki a tizedesvesszőket nem tanulmányozza a beszállás előtt.

A "cápák" olykor a legnemtelenebb eszközöktől sem riadnak vissza. Nem létező vállalatok nevét pingálják gépkocsijukra, úgy, hogy az hasonlítson valamelyik létező cégéhez. A jól ismert Meridian Taxi helyett azt írják: Meridiane Taxi. Az Auto Cobalcescu márkanévhez hasonlító Auto Corbeanca is olvasható volt némelyiken, a Taxi Confort cég nevével pedig kísértetiesen cseng össze a Taxi Confortabil elnevezés.

A taxiscégek nem titkolt bosszúsággal tekintenek a cápákra. Azt mondják, ez utóbbiak viselkedése rontja a taxis szakma hírnevét. Arról nem is beszélve, hogy aki már egy cápa fogai közé került, annak nem éri meg kiszállni és céges autót keresni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását