2024. április 28. - Valéria

Harmonia Humana

Egy Magyarországon ritkán hallható mű, Carl Nielsen Fuvolaversenye is elhangzik a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertsorozatának következő, pénteki hangversenyén a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
2008. április 7. hétfő 13:03 - Hírextra

Mint azt Gráf Orsolya, az együttes sajtómenedzsere az MTI-nek elmondta, a Harmonia Humana címet viselő sorozat péntek esti koncertjén elsőként Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét című műve szólal meg. Ezt követi Carl Nielsen Fuvolaversenye a többszörös versenygyőztes Seres Dóra előadásában. A hangversenyt Stravinsky Petruska című balettzenéje zárja Hamar Zsolt zeneigazgató vezényletével.

A Harmonia Humana sorozat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program felvezető rendezvényeinek egyike, minthogy a Pannon Filharmonikusok együttese 2007-től az EKF egyik nagykövete - idézte fel Gráf Orsolya, hozzátéve, hogy az együttes 2007-ben megkapta a Baranya megyei területi Prima díjat, amely automatikus jelölést jelent a 2008. évi Prima Primissima díjra.

A péntek esti koncert műsoráról szólva a sajtómenedzser elmondta: Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét című nyitányának bemutatója 1888 telén volt Szentpéterváron. Zenei alapja egy ortodox népének-gyűjteményből való, önéletrajzában a szerző így jellemezte darabját: "…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába."
Carl Nielsen Dánia legismertebb, ünnepelt zeneszerzője, fuvolaversenyét a virtuóz fuvolisták szívesen tűzik műsorukra. A darab előadója, Seres Dóra fuvolaművész 1999-ben nyerte első nemzetközi versenyét, amelyet számos versenygyőzelem követett, 2004-ben szólistaként lépett fel a Bécsi Kamarazenekarral a bécsi Konzerthaus Mozart-termében, a nemzetközi díjnyertesek sorozatában.

A versenydíjaknak köszönhetően meghívást kapott Emmanuel Pahud, William Bennett, Auréle Nicolet mesterkurzusára. 2003-ban és 2005-ben is megnyerte a Young Concert Artists próbajátékát, ennek eredményeképp 2006-ban a New York-i Carnegie Hallban és a washingtoni Kennedy Centerben is fellépett. 2002-től a Magyar Rádió Zenekarának első fuvolistája, 2006-tól a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolistája.

A Petruska című balett szerzője, Igor Stravinsky hosszú időre irányt szabott az új európai zene huszadik századi fejlődésének. A Petruskát népi elevensége, humora, realisztikus ábrázolókészsége és mély költészete mellett számos a hangszerelés teszi korszakalkotó remekművé, amely Rimszkij-Korszakov iskoláját dicséri. Ezért is érezte a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, Hamar Zsolt a koncert méltó záró számának - mutatott rá a sajtómenedzser.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását