2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Marakodnak az MDF hátrahagyott "székein"

A négy parlamenti frakció egyelőre nem tudott megállapodni arról, hogy hogyan osszák újra az MDF képviselőcsoportjának megszűnése után a bizottsági helyeket és a parlamenti tisztségeket - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatójából pénteken.
2009. március 20. péntek 10:36 - HírExtra
Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: körvonalazódik egy megállapodás, de ennek részleteiről kérdésre válaszolva sem beszélt. Annyit mondott, hogy egy lehetséges irányt már kialakítottak, de ezt vissza kell igazolniuk a frakcióknak.

Véleménye szerint hétfőn az Országgyűlésben már szavazni tudnak a volt MDF-es képviselők bizottsági helyeiről - hiszen minden független képviselőnek jár egy ilyen poszt -, de erről még aznap, a plenáris ülés előtt tovább egyeztetnek a pártok.

Az MTI kérdésére, miszerint a 2006-ban kötött politikai megállapodás módosításánál figyelembe veszik-e az MDF frakció megszűnése mellett, az SZDSZ ellenzékivé válását is, hiszen akkor nem osztották újra a bizottsági helyeket, azt válaszolta: némi korrekció lehetséges a parlamenti arányokban.

Az MTI úgy tudja: a szocialisták azt javasolták, hogy 9 bizottságot a kormányzó párt, 9-et pedig az ellenzék vezessen. A szocialisták nem nevezték meg, hogy a jelenlegin felül melyik bizottság vezetésére tartanának igényt, erről az ellenzéki frakicóknak kellene megállapodniuk. Cserébe viszont a szocialisták nem kérnek a megszűnt MDF frakció parlamenti tisztségeiből (jegyző, országgyűlési alelnök), és bizottsági alelnöki helyeiből.

Az Országgyűlésnek jelenleg 18 állandó bizottsága van, amelyből nyolcnak van MSZP-s elnöke: az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, az egészségügyi, az önkormányzati, az oktatási, a foglalkoztatási és a mentelmi testületeknek.

A többi parlamenti bizottság ellenzéki vezetésű, kivéve a környezetvédelmi, amelynek jelenleg nincs elnöke, mivel Katona Kálmán bizottsági tisztsége az MDF frakció megszűnésével elveszett.

A maradék 9 bizottság közül kettőnek SZDSZ-es, egynek KDNP-s, hatnak pedig fideszes elnöke van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását