2024. március 29. - Auguszta

Gyógyszer a szívbeteg csecsemőkenk

Nem csak szívroham után a felnőtteknek, hanem a szívbeteg csecsemőknek is segít a kóros véralvadást hatékonyan gátló gyógyszer, a clopidogrel - állapította meg egy nemzetközi a szívgyógyászat egyik legtekintélyesebb folyóirata, a Circulation legújabb szám
2008. február 11. hétfő 09:13 - Hírextra
A clopidogrelt szívinfarktus után, a koszorúerek tágítását követően behelyezett háló elzáródásának megakadályozására sikeresen alkalmazzák világszerte. Az amerikai, francia, német és olasz szívgyógyászok Jennifer Li vezetésével azt vizsgálták, hogy azok a szívhibával született csecsemők, akiknél a véralvadás kockázata ugyancsak fokozott, milyen eredménnyel és milyen adagban kaphatnak clopidogrel kezelést.

Szerencsére ritkán fordulnak elő olyan szívfejlődési rendellenességek, ahol ez a gond megjelenik, ezért végezték a tanulmányt több ország gyermek-szívgyógyászati osztályain. Végül összesen 73 kisbaba fejezte be a tanulmányt, akiket pontos, előre meghatározott vizsgálati terv szerint, a szülők részletes fölvilágosítása után kezeltek. Az újszülöttek vagy apró gyerekek életét az esetleges véralvadás súlyosan veszélyeztette.

Az alapvető gondot az jelentette, hogy a gyerek nem kisméretű felnőtt, ezért a felnőtteknek előírt gyógyszeradagot csecsemő- vagy kisgyermek korra nehéz átszámítani. A kutatók figyelembe vették, hogy a sok esztendős klinikai gyakorlat alapján a felnőtt betegek vérének alvadékonyságát napi 75 milligramm clopidogrel szedésével lehet megbízhatóan egyensúlyban tartani.
Ennek alapján, ha a súlykülönbséget egyszerűen kiszámoljuk, két éves kor alatt a kicsiknek napi egy milligramm clopidogrel lett volna megfelelő adag. A munkacsoport azonban igen óvatosan ennél sokkal kisebb dózisokkal kezdte a kezelést. Mint kiderült, az optimális gyógyszeradag ennek átlagosan csak egyötöde, 0,2 milligramm.

"Ezek az eredmények szépen mutatják milyen óvatosságra van szükség, ha felnőttek kezelésére érvényes szabályokat gyermekek gyógyítása során, egyszerű átszámítás alapján próbálnánk alkalmazni" - hangoztatta Jennifer Li.

A clopidogrel kezelés egyébként igen kedvező eredményűnek bizonyult és ezeket a kicsi gyermekeket, akiknek többsége további, kiegészítő műtétekre várt, a gyógyszer jól megvédte az életet veszélyeztető véralvadás kialakulásától. A tanulmány végén azt is hangsúlyozták, hogy a véralvadás kockázatának csökkentése mellett a clopidogrel kezelés biztonságos volt és nem okozott vérzéseket.

Manapság a jelentős eredményeket ígérő, nemzetközi vizsgálatok elnevezésére olyan betűszókat alkotnak, melyek már rápillantásra is kifejezik a tanulmány lényegét, a vizsgálat alanyait. Ennek a tudományos munkának a neve: PICOLO tanulmány…
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását