2024. május 4. - Mónika, Flórián

Élő közvetítés a Kossuth téri eseményekről

Amikor a demonstráló tömeg egy része kordonbontásba kezdett, a rendőrök tömegoszlatásba fogtak. Elindult a demonstrációk után lassan "megszokottá" váló terelgetés. Kiküldött tudósítónk segítségével folyamatosan tájékoztatjuk önöket a fejleményekről.
2008. február 11. hétfő 17:22 - Hírextra

20:20 Úgy néz ki, hogy az este további része már a nyugodt hétköznapokról szólhat. Tudósítónknak is.

20:15 A tüntetőknek és az újságíróknak is feltűnt, hogy mindig egy bizonyos éjjelnappaliig tart a rendőri roham. Talán százalékot kapnak a rendőrök?!

20:02 Speciális egészségügyi reform: könnygáz és futás.

19:56
A tömeget kis csoportokban a Deák tér irányába terelik.

19:50 Már a Honvéd utcánál tartanak... A Rendőrség rohamot indított, futásra váltott a séta. A nagy rohanás végén megszólalt az egyik tüntető: "Nesze neked, egészségügyi reform!" Az Alkotmány utca-Bajcsy sarkán újabb rendőrsorfal áll, még nem tudni, merre terelik tovább a tömeget.

19:42 (HavariaPress) Mintegy ezer pajzsos, hosszú tonfákkal felszerelt rendőr szorítja ki jelenleg a tüntetőket a Kossuth térről a Bajcsy-Zsilinszky út irányába - jelenti a HavariaPress. Az előző percekben ugyanis az egészségbiztosítási törvény ma délutáni megszavazása ellen tiltakozó demonstrálók egy hosszú szakaszon felborították az összeláncolt kordont a Parlament előtt, erre válaszul a rendőrség könnygázt vetett be velük szemben.

19:39
Elkezdődött a séta: elől a tüntetők, mögöttük a rendőrök. Szép lassan kiürítik az Alkotmány utcát is. Közben a tömeg rájött a fiatalítás speciális módszerére: "A rendőrség könnygázzal fiatalítja a tömeg átlagéletkorát", ugyanis az idősek megunták  a dolgot és elindultak haza.

1938 (MTI) Három magánszemély jelentett be demonstrációt hétfőre a budapesti Vértanúk terére, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet pedig az Alkotmány utca Néprajzi Múzeum előtti járdaszakaszára - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője az MTI-vel.

19:33 A Néprajzi múzeum előtt felfejlődött rendőrosztag elindult, miközben felszólították a tömeget, hogy hagyják el a teret. Mindeközben az északi oldalról is elindult a rendőrség és az Alkotmány utcába szorították a tömeget. A tömeg azonban a Kozma utcánál megállt, még gondolkodnak a visszatérésen.

19:28 A tüntetők majd 100 méteren elbontották a kordont, a rohamrendőrök kevesen vannak, jelenleg még nem uralják a helyzetet. A  rohamrendőrök láncba álltak és könnygázzal oszlatni kezdték a tömeget. Tudósítónk is kapott belőle, sajnos...

19:21 A símaszkos csoport kivált a tömegből és elindult a déli kapu irányába, miközben folyamatosan rázzák a kordont és "Elkúrtad, elkúrtad", illetve ehhez hasonló rigmusokat kiabálnak. Párszáz métert követően a lendület alábbhagyott, de úgy tűnik a kedv megvan a folytatáshoz.

19:06 Kisebb performance-okkal "szórakoztatják" magukat a tüntetők. A kordonra ragasztottak egy "Lipót" feliratot.  Ezen kívül pénzt dobálnak be a kordon mögé a rendőröknek, könnygázra. Egyesek a 2006-os október 23-án megsérült emberek sokkoló képeit dobálják be.  Fél 10-ig tart a bejelentett tüntetés.

19:02 (MTI) Nem lesz megerősítő népszavazás az egészségbiztosítási törvényről, mivel az Országgyűlésben hétfőn nem kapta meg a szükséges többséget a Fidesz és a KDNP erről szóló indítványa.

18:48 (HavariaPress) Kiszorítottak néhány tucat tüntetőt a rendőrök a Parlament déli kapujától, ezt követően lezárták a tér déli részét is - jelenti a HavariaPress. A történtek miatt immár a kettes villamos is csak a Kossuth tér déli részéig jár, ott leszállítják az utasokat és visszafordítják a szerelvényeket. Az eset előzménye, hogy nem sokkal fél hét előtt a Parlament déli kapujánál, ahol a képviselők autóval elhagyhatják az Országházat, mintegy 20-30 tüntető gyülekezett össze. A velük szemben felsorakozó mintegy 30 rendőr percek alatt kiszorította őket a területről a Kossuth tér irányába, ezt követően kordonokkal kezdték lezárni a térnek a Miniszterelnöki Hivatal előtti részét is.

18:41 A Balassi utcánál körülbelül 40-50 rendőr kijött a kordon mögül, zárt alakzatban. Most eligazítást tartanak nekik. Valószínüleg arra készülnek, hogy nem megy haza a tömeg a bejelentett tüntetés végeztével.

18:33 (HavariaPress) Ezernél több békés tüntető demonstrál a Parlament előtti Kossuth téren, tiltakozva az egészségbiztosítási törvény délutáni megszavazása ellen - jelenti a HavariaPress. A Kossuth tér körbe van kordonozva, s az összelakatolt kordonelemek mögött egy, körülbelül 40 sisakos és tonfás rendőrből álló sorfal is szemben áll a tüntetőkkel. Néhány rendőrnél könnygázpalack is van, de eddig a rendőröknek nem kellett intézkedniük. A mintegy 1000-1500 fős tömeg kormányellenes jelszavakat skandál, a demonstrálók zászlókat lengetnek és fütyülnek, de komolyabb incidensre az eddigi információk szerint nem került sor.

18:28 (MTI) "Mérettessék meg ez a törvény népszavazáson!" - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Felszólalásában az ellenzéki politikus hangoztatta: a referendumról szóló kezdeményezésük mögött széles társadalmi támogatás áll. 

18:25 Egy fiatal nő (hölgy?) ezt ordította a rendőrök felé: Menjetek a Tom Lantos után!

18:21 Füttyülés hallatszott a kordon felöl, tudosítónk fültanúja volt, mikor Ekrem Kemál György és Fáber Károly közös fellépésre buzdítják egymást (Együtt menjünk!), megindul a kordonrázás. A rohamrendőrök először csak felvették a sisakjukat, majd fel is sorakoztak.

18:18 (MTI) Az MSZP-s Sándor István, akinek házára Molotov-koktélt dobtak a múlt héten, igen szavazatához annyit fűzött hozzá: "Meggyőztek a Molotov-koktélok".

18:04 (MTI) Csaknem ezren gyűltek össze hétfő délután a fővárosi Kossuth téren, amikor az Országgyűlés az egészségügyi törvényről szavazott. Azt követelték, hogy a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt utasítsák el a képviselők.

A Belvárosból mintegy száz árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató ember rendőri biztosítás mellett vonult a Vértanúk terére, míg a Néprajzi Múzeum oldalában a kordonnal lekerített járdán a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szimpatizánsai mintegy háromszázan hallgatják a szónokokat, akik folyamatosan bírálják a kormány eddigi tevékenységét. A hétfő hajnalra kordonokkal teljesen körbezárt Kossuth téren valamennyi televízió műholdas közvetítő autója megjelent, a Parlament épületének közelében a kordonokon belül rendőrök párosával járőröznek, míg a téren a tüntetők között egyenruhás rendőrök járőröznek.

17:56 Az Alkotmány utcánál Gonda László,  a Kossuth tériek egyik vezérszónoka beszél, egy kettős kereszt mögül. Tudósítónk a Vértanúk terénél már csak pár tucat embert látott lézengeni, szemben a fél órával ezelőtti 100 főről szóló híradásokkal. Élünk a gyanúperrel, hogy az ott hallható "hazafias rock" kedvteleníthette el az ott tartózkodókat. Munkatársunk jellemzése szerint a jelenlévők főleg a tipikus tüntető törzsközönségből tevődnek össze.

17:37 (MTI) Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt; az MTI összesítése szerint a szavazáskor 202-en voksoltak igennel és 174-en nemmel.

17:15 (MTI) Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt.

17:10 (MTI) Azt követelik, hogy a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt utasítsák el a képviselők.

A Belvárosból mintegy száz árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató ember rendőri biztosítás mellett vonult a Vértanúk terére, míg a Néprajzi Múzeum oldalában a kordonnal lekerített járdán a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szimpatizánsai mintegy háromszázan hallgatják a szónokokat, akik folyamatosan bírálják a kormány eddigi tevékenységét. A hétfő hajnalra kordonokkal teljesen körbezárt Kossuth téren valamennyi televízió műholdas közvetítő autója megjelent, a Parlament épületének közelében a kordonokon belül rendőrök párosával járőröznek, míg a téren a tüntetők között egyenruhás rendőrök járőröznek.

A demonstrálók rádión keresztül követik az Országgyűlés munkáját, a név szerinti szavazást, és amikor kormánypárti politikus neve hangzik el, pfújolással és kiabálással fejezik ki nemtetszésüket. A téren a forgalom zavartalan.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását