2024. április 19. - Emma

Reformcsomag és szexturizmus

Ha valami divatos, lépten-nyomon találkozunk vele, így végül elcsépeltté válik. Igaz ez egy bizonyos fazonú szoknyára és a nyelvre is. Minden kornak megvannak a maga divatszavai, melyek arra hivattak, hogy kiirtsák hasonló jelentésű társaikat, és így egye
2008. február 8. péntek 18:54 - Mohai Szilvia
A divat nagy úr. Ha divatba jön egy új ruhadarab, tíz emberből kilencen szembetalálkozhatunk vele az utcán. Nem számít, jól áll-e, kényelmes-e; divatos, és ez a lényeg. Azonban, a divat hatalma nem csak az öltözködésben nyilvánul meg. Ha sokan is hordanak egy kevésbé tetszetős darabot, mert Párizsban épp úgy döntöttek, hogy az az idei sláger; attól még nem dől romba a kultúránk. Viszont más, fontosabb területeken is érvényesülhet a divat, például a nyelvben. A „trendi” kifejezések használata itt már nagyobb veszélyeket rejt: ha túlzásba visszük, számos más szavunk kiszorulhat, nyelvünk sivárabbá, unalmasabbá válik. A divatszók szerkezetüket tekintve lehetnek szabályosak; így használatuk nem mindig nyelvhelyességi, hanem stilisztikai kérdés. Ezek a kifejezések a nyelv számos rétegében megjelenhetnek, de leggyakoribbak a politikai-közéleti nyelvhasználatban, a sportban, a hivatalos nyelvben, a sajtóban. Összeállításunkban ilyesféle kifejezéseket veszünk sorra, bemutatásukhoz a Magyar nyelvhasználati szótár (Balázs Géza-Zimányi Árpád szerk., Pauz-Westermann Kiadó, Celldömölk, 2007) példáit is felhasználva.

Trendi fesztivál, családbarát díjcsomag

Kezdjük is egy olyan divatos kifejezéssel, melynek képzett formája pont ezt jelenti, mármint, hogy ’divatos’. Biztos sokan kitalálták már, hogy a trendről lesz szó. Ennek alapjelentése a közgazdasági nyelvben ’a változás fő iránya, fejlődési irányzat’, de jelentésbővülés miatt már nem csak közgazdasági, hanem mindenféle más irányzat megjelölésére használjuk. Trendi lehet egy ruhadarab, egy sport, egy életstílus, egy elektronikai cikk (A szoknyád/A kondizás/Szinglinek lenni/Ez az iPod olyan trendi!). Hasonló jelentésbővülésen ment át a fesztivál szavunk. Eredetileg ugyanis ’nemzetközi résztvevőkkel rendezett ünnepi játékok, előadássorozat’ értelemben használták, de manapság fesztiválnak hívnak szinte minden ünnepséget, mint például filmfesztivál, borfesztivál, pálinkafesztivál, tarhonyafesztivál, körtefesztivál, gyöngyvirágfesztivál, kolbászfesztivál, sörfesztivál, gulyásfesztivál, operafesztivál, musicalfesztivál, könyvfesztivál, bokszfesztivál, táncfesztivál, birkózófesztivál. Láthatjuk, hogy főleg a művészet és a gasztronómia szerette meg ezt a szót, és előszeretettel használja is. A fesztivál diadalmenetét látva elképzelhető, hogy hamarosan más területekre is beszivárog, és részt vehetünk majd számítógép-fesztiválon, hajfesztiválon, kanapéfesztiválon vagy kékbálnafesztiválon is, amelyek a számítástechnikát, a hajápolást, a lakberendezést és az állatvédelmet fogják népszerűsíteni.

Még mindig a jelentésbővülésnél maradva: ez történt az akadémiával is. Eredetileg ’magasabb felsőfokú oktatási intézmény’, később pedig ’valamivel magas színvonalon foglalkozó intézmény’ jelentése élt, mára pedig még tovább bővült. Találkozhatunk fitneszakadémiával, sörakadémiával, korcsolyaakadémiával, ingatlanakadémiával vagy csikungakadémiával is. A barát, a centrum, a pont, a csomag és a turizmus szintén jelentésbővülésen estek át, és utótagként járultak olyan szavakhoz, melyekhez eredeti jelentésükkel nem tudtak volna. Így születtek meg az utasbarát, vendégbarát, felhasználóbarát, gyerekbarát, szövetbarát, szervizbarát, ügyfélbarát, családbarát; bútorcentrum, fékcentrum, gyermekcentrum, nyílászárócentrum, padlócentrum, varrógépcentrum; autópont, bankpont, pékpont; törvénycsomag, adócsomag, reformcsomag, intézkedéscsomag, díjcsomag, hitelcsomag, programcsomag, reklámcsomag, tarifacsomag, megszorításcsomag; konferenciaturizmus, csináldmagad-turizmus, szalámiturizmus, szexturizmus, veseturizmus kifejezések.

A -barát utótagú összetételek germanizmusok (például a német gastfreundlich tükörfordításaként született meg a vendégbarát, ehelyett azonban a nyelvművelő munkák a vendégszerető kifejezést ajánlják). Ha jelentésük világos, nem kell mellőznünk őket, így bátran használhatjuk a természetbarát, állatbarát szavakat, de a kevésbé egyértelműeket inkább száműzzük a szókészletünkből. A centrum eredeti jelentése ’központ, középpont’, az utóbbi időben áruházak, vállalkozások nevében találkozhatunk vele a bolt, üzlet helyett. Angolos formája, a center is egyre elterjedtebb. A -pont utótag megjelenése is az angol nyelvhez kapcsolódik, az angol pointot használjuk számos kifejezés utótagjaként, szerencsére magyaros formában.
A csomag az utóbbi tíz évben meghódította a politikát. A folyamat talán szintén tükörfordítással indult, mindenesetre manapság minden csomag, ami egynél több dolgot tartalmaz valamiből. Néha már azt sem tesszük hozzá, milyen csomag, egyszerűen csak csomag: „Az egészségügyi miniszter újabb csomagot kíván beterjeszteni a Parlament elé.” (Ne tessék megijedni; ez is csak a Magyar nyelvhasználati szótár példamondata.) Nyilván nem ajándékot hozott képviselőtársainak, és nem is dolgozik postásként másodállásban, hanem bizonyos intézkedésekre tesz javaslatot. A turizmus a jelentésbővülés túlzottá válására ad példát: az ’idegenforgalom’ jelentés ’mozgással, elmozdulással járó tevékenység’-re, majd ’valamilyen (nem feltétlenül mozgással járó) tevékenység’-re változott, pontosabban üresedett. Már szinte bármelyik szó mögé odadobhatjuk. Ezt bizonyítják a meglehetősen visszatetsző vagy épp morbid formák, mint a fogturizmus, szemétturizmus, guberálóturizmus, eutanáziaturizmus.

A cikk második részében hasonló "trendiségekről" olvashatnak majd.

A divatszó
A divatszó olyan szó, amely egyhamar felkapottá válik - gyakran a média révén - és beivódik a köznyelvbe, majd kikopik, ezzel újabb divatszavaknak adva át a helyét. Ezek jelentős részét az idegen szavak, a tükörfordítások, főként az anglicizmusok és a germanizmusok képezik. (Forrás: Wikipédia)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását