2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiller díjazta a művészt

Schiff András zongoraművész-karmesternek pénteken adta át Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Követe 2008 címet Budapesten - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium az MTI-t.
2008. február 8. péntek 14:43 - Hírextra

A Magyar Kultúra Napja, január 22. alkalmából Esterházy Péter író, Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Kányádi Sándor költő, műfordító, Julia Marton-Lefevre, magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekművész és Schiff András zongoraművész-karmester kapta a második alkalommal odaítélt Magyar Kultúra Követe címet.
Schiff András külföldi koncertjei miatt nem vehetett részt az ünnepségen, csak most tudta átvenni az elismerést.

"Ez nem kitüntetés. Ez elismerés, ugyanakkor megbízás is, amelyhez nem jár útlevél" - mondta köszöntőjében Hiller István miniszter.

A méltatás szerint Schiff András világhírű magyar zongoraművész és karmester, a legrangosabb koncerttermek rendszeres vendége, két Grammy-díj, két Gramophone-díj, a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory Díj, és a legjobb hangszeres szólistának járó Nemzetközi Komolyzenei Díj tulajdonosa. A Firenzében és Londonban élő művész, akit a kritikák a "zongora poétájának" neveznek, rendszeresen fellép Magyarországon. Bár nem itt él, a magyar kultúrát - saját bevallása szerint - szívügyének tartja, és aktívan részt vállal Magyarország zenei életében.

"Nagy megtiszteltetés ez - idézte Schiff András szavait a kulturális tárca sajtóirodája. A művész a közlemény szerint úgy fogalmazott: "Nekem nagyon fontos a magyar kultúra, a magyar nyelv, a magyar irodalom, ahogy például Bartók műveinek az ápolása és előadása is. A cím viselőjeként legjobb képességem és tudásom szerint folytatom majd, amit eddig is tettem."

A Magyar Kultúra Követe cím azon magyar, illetve külföldi magánszemélyeknek adományozható, akik munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldi képviselete terén, tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát külföldön is megismerjék, elismerjék, s mindezt a jövőre nézve is vállalják.

A címet évente a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át az oktatási és kulturális miniszter, legfeljebb hét személynek. (A cím pénzjutalommal nem jár.)

Az elismerésben tavaly Fehér László festőművész, Fischer Iván karmester, Kertész Imre író, Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző, karmester, Sebestyén Márta előadóművész és Lady Valerie Solti, Solti György karmester özvegye részesült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását