2024. május 3. - Tímea, Irma

Folytatódik a rekonstrukció

Folytatódhat a Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója az idén, amennyiben ehhez a kormány véglegesen hozzájárul. Az 1,7 milliárd forintos beruházás költségeinek nagyobb hányadát uniós forrásokból fedezik, az önrész 200 millió forint - közölte Révész T.
2008. február 8. péntek 07:51 - Hírextra

A Gödöllői Királyi Kastély Kht. igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkálatok a műemlék barokk épületegyüttes két szárnyának rendbe hozatalára és a park szépítésére terjednek ki; szeptemberben indulhat a kivitelezés.

A tervek szerint 2010-re fejeződik be a rekonstrukciónak ez a szakasza, amelynek révén a kastély egyharmada már megújulva fogadhatja a vendégeket. A teljes körű felújítás 2015-ig tarthat - mondta Révész T. Mihály.

A Grassalkovich-kastély felújítása az 1990-es évek közepén kezdődött el, mintegy tíz évvel ezelőtt adták át a helyreállított központi épületet. A rekonstrukció a kiemelt kormányzati programok egyike. (A kormány tavaly júliusban több mint 500 milliárd forint értékben 271 kiemelt projekt támogatásáról döntött. Akkor azt közölték: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatott beruházások közül 191 esetben fél éven belül meg lehet kötni a szerződést.)

Révész T. Mihály az idei kulturális programokról szólva kiemelte, hogy ebben az évben ünneplik Rudolf trónörökös születésének 150. évfordulóját.

Rudolf 1858-ban, Erzsébet királyné harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot, rövid élete alatt sokoldalú tehetségével hívta fel magára a figyelmet. Amint a gödöllői kastély kiállításán is megtudható, ornitológusként és útleírások szerzőjeként vált híressé, s politikai cikkeiben már felvázolta az eljövendő európai uniós lehetőségeket. Megérezte az Osztrák-Magyar Monarchia széthullását, amit azonban nem akart megélni; harmincéves korában szerelmével, Vetsera Máriával öngyilkos lett a mayerlingi vadászkastélyban.

A kastélyban megújult az Erzsébet királyné emlékére rendezett, tavaly nyáron megnyílt kiállítás, amelyen egyebek mellett a királyné személyes tárgyai szerepelnek, látható csipkegallérja és legyezője is. Újdonság továbbá a tárlaton Zichy Mihály festménye, amely Erzsébetet Deák Ferenc ravatalánál ábrázolja - közölte Révész T. Mihály.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását