2024. május 8. - Mihály

A Példakép

Január 30-án elért a Hungerit Zrt. egy olyan szintre, ami kiemeli a többi cég közül. Ez a kiemelés természetesen képletes, és egy díj jelképezi, melyet Magyar József kapott a világ talán legnagyobb könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalatától, az Ernst
2008. február 8. péntek 07:32 - Szabó Péter

A kettő együtt azonban „nadrágszíjmeghúzással” jár.

Ne nekem legyen igazam, de nagyon sok függ attól, hogy a forint erős lesz, vagy gyenge. Ha most elindulna erről a 252 körüli holtpontról és eljutna a 260-265 felé a forint-euró árfolyam, az nagyon jó lenne a számunkra. Ha véletlenül pl. 248 körülre erősödne a forint az euróval szemben, az nagyon komoly profitvesztéssel járna.

A tervezett exportnövekedés sokat segíthet rajtunk

Ahogy néztem, idén az a céljuk, hogy közel 30%-os exportnövekedést kívánnak elérni. Ez mentheti a „nadrágszíjhúzást”?


Az exportjaink a magas hozzáadott-értékkel rendelkező termékekre épülnek. Ezért kell azokat a fejlesztéseket végrehajtani, amiket részben már tavaly megcsináltunk. Olyan termékeket kell előállítani, ami magas hozzáadott értéket, sok fizikai munkát kíván, így az emberek munkahelye biztosított lesz, mellette a cég is korszerűbb, nagyobb értéket tartalmazó terméket tud eladni. Ezért örülnék annak, ha az export 20-30 százalékkal tudná az eredményeit növelni.

Földet az állattartóknak!

Kapnak-e az államtól jogszabályi, vagy pénzügyi támogatást a magas takarmányárak kivédésére?

Semmit, hiszen szabad piac van. Természetesen vannak pénzügyi megoldások, kamatmentes hitelek. Sajnos Magyarországon a termelőknél az állattartás és a földművelés kettéválik, míg nyugaton általában csak az építhet liba ólat, kacsa ólat, akinek van 30 hektár földje, amiből felneveli az állományt. Ha ez nincs, nem építhet! Tehát ott az állattenyésztés a földművelők kezében van, és a földhöz elég nagy támogatást kapnak a termelők. Mivel a helyzet nálunk nem ilyen, én azt tartanám helyesnek, hogy az állam azt mondaná: a nagy állattartóknak, termelőknek adok földet bérbe. Mondjuk 50 évre, és ha abbahagyják az állattartást, akkor azonnal érvénytelenné válna a szerződés és visszatérne az államhoz.

Ezt az elképzelést megpróbálták kiverekedni a kormányzattól?

Érdekes módon az ellenzék nem támogatja az elképzelést, holott épp nekik kellene tudni, hogy ez adja a megoldást. Így a föld mellé járó támogatást ki lehetne fizetni, az EU nem szólhatna bele, az állam jól járna a bérleti díjakkal, melyek befolynának a költségvetésbe. Ha termelhetnénk rajtuk, munkahelyek maradnának meg, a búzát-kukoricát nem „mezítláb” adnánk el, hanem „állatbőrbe” csomagolva, azaz a hozzáadott érték növekedne. Egyszerűen nem értem, miért nem támogatják ezt a törekvést.

A MAGOSZ hogy áll ehhez a kérdéshez?

Nem tudom, kinél kéne kezdeni. Az ötlet sem az én ötletem, sok helyen elmondtam/elmondtuk már ezt, de eddig nem igazán jutottunk tovább, pedig a jelenlegi helyzetből ez a legjobb kiút. Az államnak sem kellene eladni a földjét, mégis hasznosulna, és ha figyelembe vesszük, hogy 2011-től bárki jön ide, a földet megveheti, azt a kockázatot is ki lehetne küszöbölni. Mondhatná akkor az állam, hogy a föld szerződés alapján az általam támogatott állattartóé és ameddig igényli, én támogatom, a föld pedig ezért nem eladó! Így magyar kézben, állami kézben maradnának a földek, munkahelyek maradnának meg és munkahelyek teremtődnének.

Most, mint a Példakép díj tulajdonosának, akinek iparágon kívüli cégek vezetői is gratuláltak, nem lenne érdemes kiállni és ennek az elképzelésnek a támogatása mellett lobbizni?

Nem tudom, hogy a kormányzat és az ellenzék ebben miért nem egyeztet, nem tudom, hogy az ellenzék miért nem kardoskodik e mellett, de azt érzem a cégen, a „bőrömön”, hogy nagyon gyorsan meg kellene tenni ezt a lépést. Aki most kiesik az állattartásból, többé nem kezd bele. Nem értem, miért kell Magyarországnak takarmányt eladnia? Ha több száz hektárt megművel egy ember egy munkagéppel és az ott termelt gabonát eladja, akkor „egy“ ember keres rajta, ha azonban az állattartó a gabonából élőállatot, a feldolgozó pedig húst, készterméket állít elő, akkor sok ember keresi meg rajta a napi betevőt.

Életében először nyaral télen, de a telefon be lesz kapcsolva…

Mennyit gondolkodik ezen a problémán?

Sokat. Néha még álmatlan éjszakáim is vannak. Lehet, hogy ez a korral jár…

Mennyit alszik?

Fiatalabb koromban még le sem ért a fejem a párnára, már aludtam, most sokat morfondírozok éjszakánként: 4-6 órát alszom általában. Fizikailag nem megterhelő, így alakult.

Ha már a magánéletnél tartunk, úgy tudom, tavaly először jutott el Görögországba.

Igen, de a jövő héten utazom életemben először télből a nyárba, Dominikára.

Dolgozni fog? Ahogy én ismerem, a telefon be lesz kapcsolva…

Biztos… Most ment el egy bankos szakember, azt mondta, hogy nem akar háborgatni ez idő alatt, de mondtam neki, hogy nyugodtan hívjon, csak arra figyeljen, hogy 5 órás eltolódás lesz.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását