2024. április 29. - Péter

KDNP: Az agrárium elsorvadhat

Gyurcsány Ferenc szerint az agrártámogatásokat csökkenteni kell, azonban az agrárium elsorvad, ha nem kap megfelelő támogatást - mondta Medgyasszay László, a KDNP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. január 24. csütörtök 12:32 - Hírextra

Az ellenzéki képviselő Gyurcsány Ferencnek a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott szavaira reagált, ahol a kormányfő azt mondta: az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálatára és átalakítására, mert magas élelmiszerpiaci árak esetén a gazdák kevésbé vannak ráutalva a támogatásra.

Medgyasszay László úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc "jófiú" akart lenni ezen kijelentésével a Világbank előtt. Szerinte Magyarországon hat éve falurombolás folyik, miközben az "agrárbiznisz" a vidék megtartó képességében fontos szerepet játszik. Kitért arra is, hogy a magyar gazdákat 2007-ben rendkívüli fagykár és aszálykár sújtotta.

Mint kiemelte, az unióban az agrárreform nem az agrártámogatás csökkentését jelenti, hanem az új piaci követelményeknek megfelelően az összegek átsrukturálását. Nemhogy felesleg lenne az unióban, hanem éppen forráshiány van - jelentette ki.

A kereszténydemokrata politikus úgy látja, Magyarországon az agrártámogatások elvonása már gyakorlat. Medgyasszay László hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák nem járnak jól az élelmiszerárak emelésével, mert amikor Magyarországon élelmiszerár-emelkedés van, annak hasznát elsősorban a kereskedelem fölözi le.

Magyarországon 200 ezer ember éhezik, hárommillió ember él a szegénységküszöbön, és nekik sem jön jól az élelmiszerár-emelkedés - fogalmazott Medgyasszay László, aki szerint Gyurcsány Ferenc szociálisan érzéketlen, a vidék és a gazdaság problémáját nem ismeri.

A képviselő írásbeli kérdést intéz Gráf József földművelésügyi miniszterhez arról, indokolt-e az uniós agrártámogatások csökkentése, illetve a miniszterelnök kormányálláspontot képviselt-e, és a tárcavezető egyetért-e ezzel az állásponttal.

Gráf József szerdán, a kőbányai vásárvárosban az Agro+Mashexpo, a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet elnevezésű agrárkiállítások megnyitóján a miniszterelnök kijelentésére úgy reagált: a mezőgazdaságból jelenleg nem szabad támogatási pénzeket kivonni. Elmondta azt is, hogy szerinte 2013-ig semmiképpen nem szabad a mezőgazdasági támogatások jelenlegi szerkezetét megváltoztatni.

Medgyasszay László a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul az úgynevezett SPS-támogatások ügyében. Ha ezt az új támogatási rendszert bevezeti Magyarország, akkor a földtulajdonosok tulajdoni joga csorbulni fog, mert a bérlőnek adja a vagyoni jogot - magyarázta.

A mezőgazdasági támogatások jelenlegi igénylési rendszere 2009-ben változik meg Magyarországon. Az egyszerűsített területalapú támogatási formáról a magyar gazdálkodóknak is át kell térniük az úgynevezett összevont gazdaságtámogatási rendszerre, az SPS-re. Mindez azt jelenti, hogy a támogatások jelentős hányada elszakad a tényleges termeléstől, ami új feltételeket teremt a gazdálkodásban. Így az uniós támogatások csupán 3-4 százaléka kötődik majd ténylegesen kötelezően vagy választhatóan meghatározott ágazatokhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását