2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Velünk lobbizna Baden-Württemberg

Baden-Württemberg együtt lobbizna Magyarországgal az Európai Bizottságnál a gépkocsik szén-dioxid kibocsátásának szabályozásáról - mondta Günther Oettinger, a németországi tartomány miniszterelnöke szerdán Budapesten.
2008. február 7. csütörtök 13:46 - Hírextra

Az elkövetkező időszakban az Európai Bizottság egyik fontos projektje a gépkocsik szén-dioxid kibocsátásának csökkentése lesz. Szeretnénk, ha a bizottság differenciáltan kezelné a kérdést és különbséget tenne a kisebb és nagyobb méretű járművek között. Bízunk benne, hogy Magyarországgal közösen tudunk ennek érdekében fellépni - mondta Günther Oettinger a Gyurcsány Ferenccel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A két miniszterelnök kiemelte: Baden-Württemberget és Magyarországot szoros gazdasági kapcsolatok kötik össze.

Gyurcsány Ferenc szerint egyre inkább arra kell koncentrálni, hogy az autóipari nagyvállalatok együttműködésétől a kis- és középvállalkozások tudományos együttműködése felé mozduljanak a kapcsolatok.

A magyar kormányfő azt mondta, az elmúlt időszakban egyetlen kényes kérdés vetődött fel a német-magyar kapcsolatokban, ez pedig a szemétügy. A nagy mennyiségű hulladék több mint felét már visszaszállították Németországba "egy nagyon korrekt együttműködésnek köszönhetően" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Günther Oettinger ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: a szemétiparnak is be kell tartania az előírásokat, aki megszegi a törvényt, az ellen az államnak fel kell lépnie.

A Németországból hozott illegális szemét lerakására 2006 decemberében derült fény, akkor több száz tonna bálázott szemétre bukkant a környezetvédelmi hatóság az Alföldön.

A Baden-Württemberg és Bajorország tartományokból származó szemét visszaszállítását 2007 júniusában kezdték meg. Gyurcsány Ferenc 2007. augusztus 21-én Angela Merkel német kancellár segítségét kérte, hogy mihamarabb vigyék vissza Németországba a szemetet.

Ezt követően, 2008. január közepén, csaknem két tonna újabb német szemetet találtak egy fuvarozó cég telephelyén Makón, ami miatt a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése ügyében nyomozást rendelt el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását