2024. április 28. - Valéria

Nobel-békedíjas Budapesten

Budapesten ülésezik április elején az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC); a Nobel-békedíj odaítélése óta ez lesz a szervezet első komoly fóruma - jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön a Magyar Tudomán
2008. február 7. csütörtök 17:34 - Hírextra

Az IPCC-ülés megtiszteltetést jelent a magyar kormány számára, s igazi elismerés a magyar környezetvédelmi politikának - hangoztatta a miniszter.

"Még a Nobel-díj odaítélése előtt hívtam meg az IPCC-t. Akkor nem volt világos, hogy elvállalják ezt. Viszont már a díj odaítélése után született a döntés, hogy Budapesten tartják a következő ülésüket, ez április elején lesz. Egyértelműen a klímaváltozás ügye szolgálatában szeretnénk állítani ezt a nemzetközi rendezvényt" - hangsúlyozta Fodor Gábor, hozzátéve, hogy a fórum megrendezésébe a tárca szeretné bekapcsolni a Magyar Tudományos Akadémiát.

Az 1988-ban alakult IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) eddig négy átfogó jelentést készített az éghajlatváltozás veszélyéről, hatásairól és a lehetséges beavatkozási lehetőségekről, azaz arról, miképpen lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és felkészülni a környezeti változásokra.

A testület célja, hogy áttekintse, elemezze az éghajlatváltozást kiváltó természeti és társadalmi-gazdasági folyamatokat, a globális változás várható következményeit, valamint azokat a lehetséges beavatkozásokat, eszközöket, amelyekkel megelőzhető a földi éghajlat drámai mértékű megváltozása, illetve mérsékelhetők a már elkerülhetetlennek látszó káros hatások.

Az IPCC jelentéseinek elkészítésében több ezer szakember, tudós vesz részt: klimatológusok, oceanográfusok, ökológusok, szociológusok, közgazdászok és energetikai szakemberek. A szervezet a kormányok önkéntes befizetéseiből működik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását